VVNL-bijeenkomst over inzet zzp’ers drukbezocht

Op de dag dat de Rijksoverheid de voorlichtingscampagne lanceerde over de aanpak van schijnzelfstandigheid, organiseerde Vereniging Veiligheidsdomein Nederland (VVNL) in Houten een drukbezochte informatiebijeenkomst over ‘Zzp’ers in het veiligheidsdomein’. Zo’n 100 veiligheids- en beveiligingsondernemers werden dinsdag 1 oktober uitgebreid bijgepraat over de aangekondigde handhavingsstrategie – vanaf 2025 – van de Belastingdienst en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). Conclusie: veel is nog onduidelijk.

Inzet zzp’ers
veiligheidsdomein
De Belastingdienst gaat vanaf 1 januari 2025 weer volledig handhaven op schijnzelfstandigheid. Bedrijven en organisaties die mensen als zzp’er inhuren, terwijl er eigenlijk sprake is van loondienst, kunnen dan weer een naheffing krijgen. In het veiligheidsdomein zijn inmiddels ruim 12.000 zelfstandig beveiligers actief. Volgens VVNL is de inzet van professionele zzp’ers essentieel voor het invullen en uitvoeren van veel – kortdurende of seizoensgebonden – veiligheidsopdrachten in Nederland. Maar wat mag nog wel, en wat niet? Wanneer geldt een zelfstandig beveiliger eigenlijk als werknemer en wanneer als echte ondernemer?

Inschatten risico’s
Ook de aangekondigde nieuwe wet (VBAR) – om meer duidelijkheid te geven over wanneer iemand als werknemer of als zelfstandige wordt beschouwd – is nog in de maak en op z’n vroegst pas actief in 2026. Daarom namen VVNL-directeur Leon Vincken, beleidsmedewerker Jelwin van Heugten en Lanen en Standhardt-advocaat Jaap Obbink de aanwezige VVNL-leden vooral mee in hoe je als ondernemer de risico’s kunt inschatten wanneer je zzp’ers inhuurt. Een checklist en een VVNL-overeenkomst van opdracht kunnen hierbij houvast bieden, ‘maar geven uiteindelijk geen garantie.’ Bij kritische vragen en suggesties van leden werd uitgebreid stilgestaan.

Aangenomen moties
In de Tweede Kamer werd gisteren ook gestemd over een aantal moties die van belang zijn in het krijgen van meer duidelijkheid in het zzp-debat. De aangenomen motie van kamerlid Aartsen (VVD) verzocht om een wijziging van de handhavingsstrategie bij de Belastingdienst: ‘risicogericht’ handhaven met focus op ‘gedwongen zelfstandigen, onderbetaling, evidente schijnzelfstandigen en arbeidsmigratie-constructies’. De aangenomen motie van Van Oostenbruggen (NSC) biedt opnieuw de mogelijkheid om met de Belastingdienst te overleggen en (model)overeenkomsten vooraf af te stemmen.

Vóór vrij ondernemerschap
De komende maanden houdt VVNL haar leden goed op de hoogte van alle ontwikkelingen bij de handhaving en wetgeving over schijnzelfstandigheid. Ook het overleg met de Belastingdienst over het vooraf afstemmen van een (model)overeenkomst wordt, naar aanleiding van de aangenomen motie, weer opgepakt. Daarnaast blijft VVNL, samen met MKB-Nederland, het kabinet overtuigen ruimte te bieden aan vrij ondernemerschap. Leon Vincken: “Want VVNL is uiteraard tégen gedwongen zelfstandigheid, maar ook tégen gedwongen werknemerschap. Stoppen met de inzet van bekwame zzp’ers levert uiteindelijk een groot veiligheidsrisico op.”

Aantrekkelijke cao
Intussen werkt VVNL met sociale partner vakbond AVV aan een aantrekkelijke cao Veiligheidsdomein waarbij zelfstandigheid en vrije keuze in werktijden én aantallen uren een prominentere plek krijgen. “Wat betreft de hoogte van salarissen scoort de cao Veiligheidsdomein al ruim boven het marktgemiddelde. De keuze tussen zzp of werknemerschap komen zo nog dichter bij elkaar te liggen”, aldus Vincken.

 

Recente Berichten

Djokic Beveiliging

LBS-Security

Zien en (niet) gezien worden

Veiligheidsdomein en Regeerprogramma/Miljoenennota

Schrijf je in voor de nieuwsbrief