Vol vermogen

Ja eindelijk; de zomer is op komst. Net als het nationale veiligheidsdomein persoonsregister, de uitspraak over de dispensaties, een nieuwe ministersploeg én vakantie. Mooie vooruitzichten en dat voelt goed. De batterijen kunnen weer worden opgeladen. Niet salderen, maar gewoon helemaal volladen. Zodat ze weer een jaar stevige power en vol vermogen kunnen leveren. Dat is ook wel nodig, want VVNL groeit door met inmiddels zo’n 285 leden.

Gelijkheid, transparantie en kwaliteit
Terwijl ik dit vakantieblog tik, vertegenwoordigen we ruim de helft van het aantal bedrijven in de particuliere beveiliging. Mijn voorspelling: dat wordt 75% binnen nu en drie jaar. Want dan zijn de bedrijven die nog niet zijn aangesloten, óók alert geworden en ervaren ze zelf dat afhankelijkheid van (tussen)opdrachtgevers niet past bij integer bestuur en veiligheid. Je staat namelijk pas stevig als veiligheidsorganisatie als je ook vrij bent om je eigen keuzes te maken. Keuzes die passen bij jouw visie op lokale veiligheid en ondernemerschap. Niet alleen maar keuzes omdat die de meeste euro’s opleveren. Veiligheid gaat over onze maatschappij, over elkaar, over samen. Daarop heeft VVNL al jaren het antwoord: gelijkheid, transparantie en kwaliteit.

Verbinding met ondernemers
Ongeacht wel of geen dispensatie: onze verbinding met ondernemers gaat verder dan alleen een cao. Natuurlijk, de cao Veiligheidsdomein zal altijd belangrijk blijven en verdient daarom ook maximale aandacht. Arbeidskrachten zijn ons kapitaal en géén kostenpost. Bij ons geldt: afspraak met onze mensen is ook echt afspraak. Maar hoe zit het ook alweer met het zomerse donderwolkje? Wanneer eisen de eerste beveiligers onder de cao Particuliere Beveiliging hun vakantiebonus op bij hun werkgevers: 6% achterstallig loon over 2023? Daar hebben ze toch nog recht op (even bij je rechtsbijstand informeren)?

Nationale veiligheidsdomein persoonsregister
Het goede nieuws voor het zomerreces: het is VVNL na jaren van geduw en getrek gelukt om het nationale veiligheidsdomein persoonsregister van de grond te krijgen. De minister is overtuigd en onze aanzet hiervoor – alweer zo’n 5 jaar geleden – valt eindelijk in goede aarde. De wetswijzigingen zijn nu in voorbereiding en mogelijk volgt snel na de zomer de internetconsultatie. Wat dat precies inhoudt: meer bewegingsvrijheid voor ondernemers en arbeidskrachten. Want als beveiliger haal je dan eerst je diploma, daarna volgt de pas in het landelijk register en dan de werkgever van jouw keuze. Wil je naar een andere werkgever? Dan loopt je pas gewoon door en hoef je niet steeds opnieuw gescreend te worden. Dat helpt ook VVNL-ondernemers bij de inzet van wederzijdse ondersteuning in piektijden. Nu nog één erkend uniform; dat zorgt voor rust en biedt tegelijkertijd duidelijkheid voor het publiek.

Stappen te zetten
We moeten nog een paar stappen zetten, een wetswijziging is namelijk niet niks. Daarbij is het belangrijk te voorkomen dat deze wijziging de grotere wetswijziging met een eigen inspectie en gelijkschakeling met andere veiligheidsorganisaties belemmert. Ook vraagt de dagelijkse uitvoering aandacht. Net als het ‘level playing field’ tussen groot en kleinbedrijf; dat mag zeker niet worden verstoord. Maar een eigen register voor beveiligers biedt zoveel moois voor de toekomst! De zorgsector dient hierbij als goede voorbeeld: kwaliteitsborging en professionalisering van de eigen beroepsgroep.

Een veilige en mooie zomer
Rechtsom, linksom of door het midden: met een nieuwe ministersploeg ontstaan er de komende tijd tal van nieuwe kansen. We zwengelen onze lobbymachine aan en stappen straks actief de Haagse politieke (ondernemers)arena in. Ons programma ligt klaar. Onze doelen zijn bekend. De resultaten worden uiteindelijk vanzelf zichtbaar (een goede lobby is gebaat bij stille communicatiekracht). Laat de zon dus maar schijnen – en de regen verdwijnen – zodat onze batterijen goed volstromen. Ik wens iedereen dan ook veilige en mooie maanden. Na de zomer staan we weer opgeladen en vol energie klaar voor VVNL-leden én het veiligheidsdomein.

Het nieuws kun je intussen blijven volgen via deze site. Waar ter wereld je ook bent.

Leon Vincken, directeur VVNL

Recente Berichten

Nieuws (successen!) van onze VVNL-leden

XXL Safety

BO beveiligings- en adviesbureau

VVNL groeit: meer leden (283) en meer omzet

Schrijf je in voor de nieuwsbrief