Samenwerking korpscheftaken moet beter: aanvraag spoedoverleg

VVNL wil op korte termijn spoedoverleg met korpscheftaken en het ministerie van Justitie en Veiligheid om de samenwerking tussen leden en KCT in alle regio’s succesvol te stroomlijnen. De korpsleiding is vandaag in een uitgebreide brief op de hoogte gebracht van de knelpunten en uitgenodigd voor een gesprek. De belangrijkste punten van kritiek vanuit VVNL: urgentie ontbreekt bij de afgifte van beveiligingspassen en er is onduidelijkheid over de uitleg van de Wpbr door regionale politiekorpsen.

Vertraging uitgifte passen
Uit een kort onderzoek – begin januari uitgezet onder VVNL-leden – werd al duidelijk dat in veel regio’s de afgifte van nieuwe passen/het screenen van nieuwe medewerkers vaak flinke vertraging oploopt door personeelstekort bij korpscheftaken. Maar ook door een gebrek aan prioriteit: veel aanvragen en verlengingen van jachtaktes krijgen kennelijk voorrang op die van beveiligingspassen. VVNL is overigens voorstander van een persoonsgebonden beveiligingspas. Een beveiliger die overstapt naar een ander bedrijf hoeft dan niet onnodig gescreend te worden door KC-taken en heeft niet meerdere beveiligingspassen nodig.

Onduidelijkheid toepassing Wpbr
Daarnaast is er in het veiligheidsdomein onduidelijkheid over het toepassen van de Wpbr. VVNL krijgt vanuit verschillende regio’s in het land signalen dat alleen beveiligers met een oranje pas kunnen optreden als voetbalsteward. Terwijl deze werkzaamheden prima – conform opleidingseisen en regelgeving – door beveiligers met een blauwe of grijze pas uitgevoerd kunnen worden. Er moet ook duidelijkheid komen over de inzet van burgerwachten die rondes lopen in dorpen en steden en in de kern beveiligingswerkzaamheden uitvoeren.

Speurhonden onder Wpbr
Eind 2023 kondigde de NCTV aan dat speurhonden niet vallen onder de Wpbr en er geen vergunning of beveiligingspas nodig is om te werken met speurhonden. VVNL vindt dat speurhonden bij de Wpbr thuishoren en vraagt van het ministerie en de politie ook over dit onderwerp opheldering. Vanwege de aard van de werkzaamheden is het namelijk onacceptabel dat iemand zonder vergunning en screening, en zonder gecertificeerde speurhond, mag speuren.

—————

VVNL-directeur Leon Vincken:
“VVNL vertegenwoordigt inmiddels zo’n 270 beveiligingsbedrijven in het veiligheidsdomein en is daarmee dé partner om de publiek private samenwerking met korpscheftaken in alle regio’s succesvol en in samenspraak te organiseren.”

Recente Berichten

NVB veroorzaakt onnodig onrust

The Protection Company BV

Wil de echte pa(a)shaas opstaan?

AA-Security

Schrijf je in voor de nieuwsbrief