Loonwijzer: loondienst versus zzp

In de ons omringend landen zoals België en Duitsland geldt vandaag – Dag van de Arbeid – als een vrije dag. In Nederland zijn de meeste mensen gewoon aan het werk: 1 mei is hier geen nationale feestdag. Over werk gesproken, het personeelstekort in de beveiliging is groot, zoals bekend. Veel bedrijven in het veiligheidsdomein staan voortdurend voor de uitdaging om voldoende gekwalificeerd personeel te vinden. Vaak wordt dit personeelstekort opgelost met de inzet van zzp’ers of uitzendkrachten. Terwijl sommige beveiligers in loondienst denken veel meer te kunnen verdienen als zelfstandig ondernemer. Maar is dat wel zo?

Loonwijzer
Op verzoek van VVNL heeft het Sociaal Fonds Veiligheidsdomein (SFV) een vergelijking gemaakt tussen het salaris van een beveiliger in loondienst en een zelfstandige ingehuurd door een beveiligingsbedrijf. Uitgangspunt bij de beveiliger in loondienst: het gemiddelde salaris volgens de cao Veiligheidsdomein 2024-2025 (de maatman). Uitgangspunt bij de zzp’er: het gemiddelde uurtarief in de beveiligingsbranche volgens onderzoek (februari 2024) van online bank KNAB: € 33,- (ex. btw).

  • In de Loonwijzer: loondienst versus zzp lees je met welke variabelen en bedrijfskosten het SFV rekening houdt. Inclusief een link naar online rekentools om zelf een berekening te maken. Ook is een uitgebreide checklist toegevoegd – handig voor zzp’ers én werkgevers – om te controleren of iemand wel echt zelfstandig is.

——–
Zzp-wet

Vanaf 2026 wordt mogelijk de nieuwe zzp-wet van kracht: de Wet verduidelijking beoordeling arbeidsrelatie en rechtsvermoeden (VBAR). Maar deze voorgenomen wet staat onder druk, mede door een groot aantal reacties op de internetconsultatie, waaronder die van VVNL. De uitgebreide reacties van werkgeversverenigingen en belangenorganisaties – waaronder MKB-Nederland – zorgen bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid voor vertraging. “Ze worden op dit moment zorgvuldig bestudeerd om te bezien of en hoe we het wetsvoorstel kunnen verbeteren”, aldus demissionair minister Van Gennip.

 

Recente Berichten

Nieuwe Haagse Wind

Independant Safety Management Security B.V.

Security Support

Blueline Security Services

Schrijf je in voor de nieuwsbrief