Uitspraak: minister moet nieuw besluit dispensatie nemen

De rechtbank Midden-Nederland heeft de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) afgelopen vrijdag verzocht om een nieuw besluit te nemen over de cao-dispensatie: periode 2021-2023. Het eerdere besluit van de minister om leden van VVNL de ruimte te geven voor de eigen cao Veiligheidsdomein – boven de algemeen verbindend verklaarde cao Particuliere Beveiliging – mist op enkele onderdelen voldoende onderbouwing, luidde het oordeel.

In hoger beroep
VVNL heeft er alle vertrouwen in dat de minister alsnog aan dit verzoek kan voldoen. ‘Toch wachten we niet op dit nieuwe besluit: we gaan alvast in beroep bij de Raad van State’, stelt VVNL-directeur Leon Vincken. ‘Deze stap stond al gepland en volgt daarmee dezelfde weg als de dispensatieprocedure uit 2019 die bij de Raad van State op behandeling wacht.’ De uitspraak van de rechtbank toont volgens Vincken opnieuw aan hoe uniek en complex cao-dispensatie is met 3 cao’s, 2 werkgeversverenigingen en 4 vakbonden voor de dienstverlening van beveiligingsbedrijven.

Cao blijft van toepassing
Vincken: ‘Voor VVNL-leden en hun werknemers verandert er niets: de cao Veiligheidsdomein blijft van toepassing. Dat zou anders ook vreemd zijn; de cao Veiligheidsdomein is – op veel onderdelen bewezen – een groot voordeel voor werknemers. Alle betrokken partijen hebben eerder al laten weten te wachten op een eindoordeel van de Raad van State. Een oordeel dat voor iedere afzonderlijke procedure afgewacht moet worden.’

Verschil van mening
Inmiddels procederen partijen alweer 5 jaar over het meningsverschil welke cao gevolgd moet worden. De minister van SZW steunt hierin VVNL met de cao Veiligheidsdomein. De cao wordt die al ruim 10 jaar toegepast door het merendeel van de mkb-bedrijven voor een combinatie van breed sectorale crowd en reguliere veiligheidsdiensten in de regio.

  • Klik hier voor de uitspraak

Recente Berichten

NVB veroorzaakt onnodig onrust

The Protection Company BV

Wil de echte pa(a)shaas opstaan?

AA-Security

Schrijf je in voor de nieuwsbrief