VVNL (250 leden!) reageert op voorgenomen ‘zzp-wet’

De Wet verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden (de ‘zzp-wet’) sluit vandaag (10 november 2023) voor internetconsultatie. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) gaf hiermee belanghebbenden – zoals zelfstandigen, werknemers, opdrachtgevers en werkgevers – de mogelijkheid om online suggesties te doen voor verbetering van de wet- en regelgeving die in voorbereiding is. Ook Vereniging Veiligheidsdomein Nederland (VVNL) heeft een uitgebreide reactie toegevoegd.

Grootste werkgeversvereniging
VVNL is met meer dan 250 leden (het 250e lid Crowd Safety Solutions werd vorige week tijdens de algemene ledenvergadering van harte welkom geheten) de grootste werkgeversvereniging in de veiligheidssector. 20% van de arbeidskrachten ingezet door VVNL-leden, bestaat uit zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers). Deze zzp’ers zijn cruciaal voor de invulling en uitvoering van veiligheidsopdrachten die vaak ad hoc, kortdurend van aard en – in het geval van evenementen – seizoensgebonden zijn.

Capaciteitsproblemen
Blijft het huidige wetsvoorstel ongewijzigd, dan voorspelt VVNL onder andere capaciteitsproblemen (wat betreft personeel) bij ondernemers in het veiligheidsdomein en een forse beperking van ondernemersvrijheid. Zzp-beveiligers hebben namelijk specifieke verplichtingen die voortkomen uit de Wet particuliere beveiligingsorganisaties en recherchebureaus (Wpbr). Hun inzet is nodig om de kwaliteit en continuïteit van de veiligheid en beveiliging in Nederland te blijven waarborgen.

Zelfstandig ondernemerschap
Daarnaast vindt VVNL dat het wetsvoorstel voorbij gaat aan het recht van werkenden – waaronder beveiligers – om zelfstandig ondernemerschap professioneel in te vullen. VVNL ziet als branchevereniging namelijk een ontwikkeling in de samenleving die haaks staat op het wetsvoorstel: werkenden – met name de nieuwe generatie – zijn ondernemend, willen steeds vaker zelf de touwtjes in handen nemen, en hechten grote waarde aan een goede balans tussen werk en privé. Ook zijn oplossingen die de minister van SZW voor ogen heeft – meer zeggenschap over inzet, werktijden en inhoud – al met cao-partner AVV: De Democratische Vakbond volop gerealiseerd in de cao Veiligheidsdomein.

  • Meer weten over de standpunten van VVNL? Lees hier de brief aan de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Recente Berichten

Nieuws (successen!) van onze VVNL-leden

XXL Safety

BO beveiligings- en adviesbureau

Vol vermogen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief