(Af)tellen maar

6
Er wordt deze dagen heel wat gerekend, vooral in Den Haag. Zijn de telramen in de uitverkoop? Nu is er ook wel veel te tellen; een peiling over de nieuwe zetelverdeling in de Tweede Kamer. Of het aantal zelfstandigen dat de arbeidsmarkt overspoelt. Ook ik tel (af): naar volgende week als we met groot nieuws komen. Nee, deze keer niet over gedoe rondom flex en brancheverenigingen die ons voor de rechter blijven dagen en daarmee samenwerking blijven compliceren; het eigen gewin domineert.

230
Nee, ook geen nieuws over onze ledengroei. Alhoewel? Ik kan het natuurlijk niet genoeg blijven roepen; de teller op onze site staat op 225. Maar dat moet volgens mij al naar 230. Snel even doorgeven 😉. Wat kan ik daarover zeggen: welkom nieuwe leden en de juiste vereniging gekozen allemaal. Er is in het private veiligheidsdomein namelijk maar één echte ondernemersclub waar je bij wilt horen. Waar iedereen een gelijke stem heeft, zonder monopolisten. Waar alle markten vertegenwoordigd zijn met één eerlijke cao. Met een constructieve relatie met werknemers en stakeholders. We zitten bijvoorbeeld op dezelfde lijn als de politie over onze toekomstige wetgeving en stemmen met Defensie initiatieven af over onze arbeidsmarkt. Onze kwaliteitsborging krijgt een nieuw jasje en we hoeven niet in elk bericht te roepen dat we 90% van de markt vertegenwoordigen. 90% volume? Aantal werknemers? Overigens, wie vertegenwoordigt deze laatste groep dan? Ik zie ze nergens aan tafel. Niet bij de politie, niet bij Justitie, net nu we fundamenteel de markt gaan herinrichten. Zou de werknemersvertegenwoordiging er niet van op de hoogte zijn dat onze branchevereniging ervoor heeft gezorgd dat onze werknemers niet langer eigendom zijn van de bedrijven waar ze werken. En er een nationaal register komt en daarmee een einde aan de beveiligingspas per bedrijf? Dat we inzetten op een nieuwe governance-structuur en op onafhankelijk toezicht? Zonder cao-controles. Want dat is alleen nodig als je elkaar niet vertrouwt. Bij ons pakken werknemers de telefoon of appen ze hun vragen en lossen we het samen of met onze vakbond, het AVV, direct op. En bij klachten is er een onafhankelijk orgaan dat zaken oppakt met mogelijk schorsing tot gevolg.

10.490
Weer zo’n getal. Te groot voor op het telraam, maar wel een mijlpaal: onze benchmark 2022 is binnen –  het rapport wordt geschreven – en we zien een mooie ontwikkeling. Kan ook niet anders als je groeit. We tellen intussen meer dan 10.490 arbeidskrachten. Dat is toch al meer dan een derde van het totaal in ons veiligheidsdomein. Werk aan de winkel en wat zullen die andere duizenden jaloers zijn als ze onze salarissen en roostervrijheden zien. Werk zat. Dus welkom! Geen uitgestelde 6%, wel transparant gemaakte afspraken nakomen. Dát krijg je als arbeidskracht bij onze ondernemers. En ja, wij blijven staan voor flex en zzp, naast vaste overeenkomsten. Die boodschap staat helder in mijn open brief aan Dilan Yeşilgöz-Zegerius.

2022
Het getal dat alweer ruim acht maanden achter ons ligt. Een boeiend jaar vol teamspirit, terug te lezen in ons zojuist verschenen jaarverslag 2022 met daarin een helder maandoverzicht vol boeiende thema’s. Verleden, heden en toekomst; we verbinden ze iedere dag opnieuw met elkaar en hebben houvast aan getallen om omvang te duiden. Maar wat zegt een getal? Helemaal niets, het gaat uiteindelijk om de waarde die we samen aan een getal geven. Dat is verbinden; met elkaar bouwen we verder aan onze prachtige vereniging. Nog 6 nachtjes slapen…

Leon Vincken – directeur VBe NL

Recente Berichten

VVNL groeit: meer leden (283) en meer omzet

ProToGa Evenementen B.V.

Nieuwe Haagse Wind

Loonwijzer: loondienst versus zzp

Schrijf je in voor de nieuwsbrief