Goede vibe

Op sommige plekken in ons land was de eerste hittegolf van het jaar al een feit. En de warme zomerdagen houden aan. Net als de droogte: het heeft al 34 dagen achter elkaar niet geregend. Een record. Voor de een de bevestiging van dramatische klimaatveranderingen. De ander geniet gewoon van de warme zon. In de kolderieke politiek jagen we – ongeacht temperatuur – weer achter ons eigen gelijk aan. In onze sector is dat helaas niet anders.

Vibe
Deze week was onze tweede algemene ledenvergadering van het jaar. Onze penningmeester werd unaniem herkozen, nadat hij wederom de jaarrekening feilloos toelichtte voor de aanwezige leden. Net als de toekomst, kent ook het verleden voor onze vereniging een positieve balans. VBe NL spurt deze zomer intussen hard door naar 225 leden. Gisteren had ik weer een nieuwe intake: na een diepgaande screening vanuit de werkorganisatie een laatste toetsingsgesprek. De teller is daarna doorgestegen naar 218. Maar wat zeggen die aantallen eigenlijk? In ieder geval dat onze boodschap goed overkomt. En dat een overgroot deel van de sector zich herkent in onze verenigingsaanpak en daar graag ook actief deel van wil uitmaken. De gezamenlijke goede vibe voelt aan als een zomerzon met aangename temperaturen.

Nieuwe Wet Veiligheidsdomein
Genoeg dossiers en uitdagingen die dankzij zo’n zomervibe geen kans krijgen te verdampen. Maar juist worden voorzien van extra energie. Zoals de aanhoudende kwestie over de cao-dispensatie: een volgende zitting in de rechtszaal houdt de sector verdeeld, maar de kwestie verdwijnt meer naar de achtergrond. Ons doel is helder. Oplossingen en aanpak: check. We hebben er vertrouwen in. Prioriteit voor deze zomer: de personele capaciteit en maximale ruimte voor brede inzet in het veiligheidsdomein. We hebben hierover contact met alle belangrijke stakeholders – van de Belastingdienst tot en met de ministeries van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Justitie en Veiligheid – en laten vanuit de dagelijkse praktijk zien wat noodzakelijk is om ons land veilig te houden. Ook in de toekomst. Intussen lopen we ook langs bij het CBS, de KvK en sparren we met de politie, onze landelijke koepelpartners en met lokale autoriteiten om onze ambities, namens álle leden, te blijven realiseren. Met als mijlpaal: een nieuwe, nationale Wet Veiligheidsdomein. Vanuit een heldere visie op integrale publiek-private samenwerking met de politie. Zodat duidelijk is wie waar en wanneer (mede) verantwoordelijk is voor – jullie en onze – veiligheid. Ons recente position paper, uitvoerig besproken en gedragen vanuit de brancheorganisatie, wijst ons hierbij de weg.

Pitstop
Tenslotte maken we deze zomer nog een extra pitstop. Om te kijken of het lukt bij festivaldruk extra capaciteit te kunnen bieden dankzij versoepeling van een aantal regels die krapte in de beveiliging moet verkleinen. Ik ben positief gestemd. Maar ik geef ook een waarschuwing af aan alle veiligheidsregio‘s: maak strakke afspraken over de haalbaarheid van onze inzet en wijk niet uit naar ‘schijnveiligheid’ door de inzet van vrijwilligers, sfeerbeheerders en servicemedewerkers die posten bemannen die eigenlijk door goed getrainde en ervaren beveiligers moeten worden bemand. Jarenlange expertise heeft juist laten zien – en ons geleerd – hoe een veilig evenement moet worden gerealiseerd. Veiligheid is geen sluitstuk, maar een primaire basisvoorwaarde.

Kortom; laat de zomerzon zijn werk doen en onze batterijen weer maximaal opladen. Zodat de goede vibe blijft die ons verdere successen brengt.

Een veilige, mooie zomer voor iedereen!

Leon Vincken – directeur VBe NL

foto: Veerplas Festival Haarlem

Recente Berichten

VVNL groeit: meer leden (283) en meer omzet

ProToGa Evenementen B.V.

Nieuwe Haagse Wind

Loonwijzer: loondienst versus zzp

Schrijf je in voor de nieuwsbrief