Hoe gaat het?

Hoe gaat het? Het is een standaard openingszin bij bijna ieder telefoongesprek of elke ontmoeting. Laatst las ik daar iets leuks over: hoe de beantwoording van die vraag per land kan verschillen. In Duitsland is een antwoord zoals Gut voldoende. Maar een Nederlander is geneigd om vervolgens zijn hele hebben en houden met je te delen. Nou ja, in een zakelijke relatie zal dat misschien iets minder uitgebreid zijn.

Maar nu je het toch vraagt … het gaat goed met me, écht goed! Privé, dat is alleen voor insiders: als directeur van VBe NL heb ik niets te klagen. Een prima werksfeer, gezellige collega’s en bestuursleden én heel veel betrokken, tevreden (nieuwe) leden die ik graag verder help. Dat werd ook weer duidelijk tijdens onze laatste algemene ledenvergadering (ALV) waarbij Jacco Vonhof – voorzitter van MKB-Nederland – een inspirerende opening verzorgde, onze voorzitter de ambities voor de komende jaren vertolkte en ik de leden meenam in de politieke dynamiek van onze arbeidsmarkt en de juridische procedures rondom de cao. Het was volle bak, met afsluitend een buffetdiner waarbij iedereen kon netwerken.

30.000 arbeidskrachten beschikbaar
Het gaat dus goed. Wat wil je ook als een van de snelst groeiende mkb-verenigingen, een club waar ondernemers zich écht thuis voelen. Niet omdat er dan geen cao-controles meer zouden zijn, zoals onlangs nog werd gesuggereerd in het kort geding over onze cao-dispensatie. Nee, juist omdat wij als vereniging luisteren, aandacht hebben en ook echt het verschil weten te maken voor bedrijven die breedsectoraal (veel verschillende diensten) op de lokale markt hun activiteiten ontplooien in het veiligheidsdomein. Ons netwerk wordt groter. En onze eigen normgeving vanuit onze Gedragscode, onze aanspreekcultuur en interne Toetsingscommissie – met daarbij de mogelijkheid van publieke melding van cao-misstanden bij ons sociaal fonds – doen het werk voor ons. VBe NL-leden staan voor hun zaak en die is netjes op orde. Daar heb je geen keurmerk, afkruislijstje of openbare lijst van cao-overtreders voor nodig. MKB-Nederland voorzitter Vonhof schetste hierover terecht: ons land zit overvol met controleurs om regelgeving te toetsen, regelgeving die uit wantrouwen is opgeworpen. Hij becijferde dat zo’n 30.000 arbeidskrachten beschikbaar zouden komen als we hiermee zouden stoppen. Ik betwijfel of hij het goed heeft. Volgens mij is het namelijk nog veel meer: een veelvoud. Vertrouwen is de basis. Als dat er niet is en gemaakte afspraken hebben controles nodig, dan is er iets goed mis in de wederzijdse relatie. Stel je voor dat je partner je jaarlijks langs de lat legt om te checken of je alle afspraken wel bent nagekomen: bij onvoldoende volgt een boete. Sterker nog, bij een voldoende hangt aan je voordeur een keurmerk met een grote V van gecheckt. Hier wonen mensen die hun afspraken nakomen. We raken in ons land steeds sneller de weg kwijt als ik die controle-ontwikkelingen volg. Maar goed, zolang de markt dit van ons vraagt …

Arbeidsmarkt doet haar werk
Het gaat dus goed. VBe NL verovert de markt. Ook dit kwam aan bod tijdens het kort geding. Bijzonder wat dan toch allemaal de revue passeert in zo’n zitting. Hoe ik dat moet zien is mij nog altijd een raadsel, gelet op het feit dat 90% van de particuliere beveiligingsmarkt in handen is van een beperkt aantal spelers. We veroveren wel de arbeidsmarkt! Als dat bedoeld wordt, dan bingo. Bij ons geldt: afspraak is afspraak, ook zonder keurmerk. Wij halen geen afgesproken salaris terug. Gelukkig dringt het langzaam ook tot steeds meer beveiligers in het land door dat werken bij een VBe NL-lid een prima optie is. Je wordt er gezien, gehoord en je krijgt ook nog eens een veel hoger salaris. Kortom: het gaat goed.

Werken aan uitdagingen
Of het over twee weken nog steeds goed gaat als de uitspraak in het kort geding volgt, dat weet ik niet. Maar ik denk het wel, ongeacht die uitspraak. Waarom? Gewoon, omdat onze club een levend netwerk is op basis van vertrouwen. Dan moet je ook tegen een stootje kunnen als het een keer minder gaat. Tegelijkertijd liggen er nog zoveel uitdagingen waar we aan blijven werken: de nieuwe Wpbr, ons landelijk passenregister, verkeersregelaars, werkbare afspraken rondom in/uitleen van werknemers, de nieuwe generatie arbeidskrachten die leren om ondernemer te zijn, de politieke lobby-agenda en ja ook de wekelijkse gesprekken met nieuwe leden.

Onze teller staat op 199. Mijn prognose is 250 aan het einde van het jaar. Maar goed, ik ben dan ook een optimist die altijd een antwoord klaar heeft: op een goede of slechte boodschap. Meer een onderhandelaar-belangenbehartiger dan een directeur, maar what’s in a name.

Check V

Leon Vincken – directeur VBe NL

Recente Berichten

Nieuws (successen!) van onze VVNL-leden

XXL Safety

BO beveiligings- en adviesbureau

Vol vermogen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief