Trek een blik gratis beveiligers open

Schiphol wil meer dan 800 beveiligers erbij, lees ik vandaag in het FD! En hup de wachtrijen verdampen waar we bij staan. Lekker: kunnen we weer zonder zorgen op vakantie. Tenminste … als we die vakantie nog kunnen betalen dankzij de huidige inflatie van meer dan 10%, die ons volgens de ECB ook volgend jaar nog parten zal spelen, in combinatie met achterblijvende loonontwikkelingen. Maar wacht even: niet voor beveiligers, want die krijgen er ruim dubbele cijfers bij. Kunnen zij wel massaal op vakantie?

Droom
Sweet dreams met deze mission impossible van Schiphol:

  1. De uitstroom in de beveiliging is een blijvend fenomeen. Het is voor velen een doorstroombaan. Een derde wisselt iedere vijf jaar.
  2. Ook in de beveiligingssector vergrijzen we gelijk andere beroepen en de hele sector zoekt continu nieuwe arbeidskrachten. Niet alleen Schiphol.
  3. De ingevoerde arbeidstijdverkorting in de cao Particuliere Beveiliging verlaagt de inzet nog eens met 6%, oftewel 1.200 beveiligers.
  4. In de evenementenbeveiliging is zelfs een tekort van 2.000 beveiligers.
  5. Het werken in de beveiliging wordt jaarlijks geconfronteerd met acties en cao-gedoe door ontevreden vakbonden en werkgevers. Zelfs nu is er ruzie over de afgesproken salarissen: die moeten omlaag met 6%.
  6. Beveiligers willen meer regie over hun inzet en werkzaamheden, maar zelfroosteren blijkt een droombeeld.
  7. Pensioen opbouwen is alleen voor het hoger personeel aantrekkelijk


Oké, ik moet dus mijn blik herzien. Gelukkig gaat deze droom maar over een kleiner wordend deel van de beveiligingsmarkt. Want er bestaat ook nog die andere cao: de cao Veiligheidsdomein. Daar geen salarisverlaging of acties en een beveiliger verdient al snel  € 3.000 per jaar meer, mét aanvullend pensioen, extra vrije dagen, dubbel zoveel seniorenverlof en zelfroosteren met een eigen leerrekening.

Ruzie
Maar vakbonden FNV, CNV en De Unie willen deze cao liever niet. Want in de cao Veiligheidsdomein is meer flex mogelijk. En de bonden zijn juist tegen de inzet van zzp’ers, uitzendkrachten en payroll. Ze willen politieagent spelen met controles en boetes en publiceren maar al te graag lijsten van beveiligingsbedrijven die een overtreding maken. Kortom veel succes Schiphol. De beveiligingspolder is weer eens meer met zichzelf bezig in plaats van met de klant. En vakbonden en leveranciers doen er alles aan om de gevraagde toestroom te beperken. Maar is dat ook niet in hun belang om zo de prijs op te …?

Aanbod
Intussen ligt in onze etalage de cao Veiligheidsdomein met al zijn voordelen. Hierdoor heb ik mijn handen vol aan het inschrijven van nieuwe ondernemers die in de beveiliging een mooie toekomst zien. Ondernemers die er alles aan doen om aankomende beveiligers op de arbeidsmarkt de komende maanden een aanbod te doen waar anderen nog jaren over blijven ruziën. En omdat het (bijna) Sinterklaas is en we onze leden graag ondersteunen, bieden we ook maar gelijk gratis vacatureruimte op onze eigen vacaturepagina met veiligheidsbanen bij Werkzoeken.nl 😉. Speciaal voor VBe NL-leden – en hun toekomstige beveiligers en klanten – waar ik graag in investeer.

Leon Vincken – directeur VBe NL

Recente Berichten

Shedd Nederland

Een politieke show

Benchmark VVNL 2022: groei leden, omzet én flexarbeid

240 (and counting)

Schrijf je in voor de nieuwsbrief