Boter, boter, boter en boter op het hoofd!

Ja, vier maal boter op vier hoofden. Blijven ontkennen dat de Cao Veiligheidsdomein al jaren de betere cao is en meer dan 1000 EUR per jaar inkomen betekent voor beveiligers, zijn FNV, CNV, De Unie en NVB nu in overleg om hun loonafspraken in de cao Particuliere Beveiliging te verlagen. Vijf jaar geleden hadden ze een glazen bol tijdens de onderhandelingen en spraken ze automatische prijscompensatie af. Oftewel inflatiecorrectie met een bodem van 2,5%. Daarbovenop werd een arbeidstijdverkorting afgesproken. Vervolgens zijn deze afspraken verankerd en door de minister bindend voor de hele sector afgesproken. Dat gaf grote beroering want hoe konden partijen zover vooruit kijken en al helemaal zo een arbeidsmarktanalyse maken.

Glazen bol

Gelukkig deden we het bij de Cao Veiligheidsdomein zonder die glazen bol, maar op basis van jaarlijks onderzoek bij alle werknemers en werkgevers. Niet de aanbesteding zoals op Schiphol was leidend, maar juist de bedrijvigheid in de regio van alle soorten veiligheidsbedrijven. De minister erkende dit en bevestigde dit ook nogmaals recent en dispenseerde de Cao Veiligheidsdomein. Vandaar dat de Cao Veiligheidsdomein niet die glazen bol afspraken hoeft te volgen.

Negatieve beeldvorming

Intussen is de beveiliging helaas alleen maar negatief in het nieuws. De  wachtrijen op Schiphol geven een zeer slecht beeld van het trotse werk in onze prachtige sector. Dat het juist daar zo mis kan gaan is niet zo vreemd, hier werd al eerder arbeidstijdverkorting doorgevoerd en verliep de overname van personeel minder soepel verlopen dan verwacht. Mede door het feit dat vakbonden negatief bleven roeptoeteren, zonder enige feitenkennis, over onze cao. Het zij zo. Jammer voor de beeldvorming van het vak. Een duidelijk gemiste kans.

Wakker blijven

Helaas de boter op de hoofden is nog niet allemaal gesmolten. Want we gaan nu in herhaling: partijen zijn druk in onderhandeling over de afspraken en willen deze anders invullen. Intussen stijgt het niveau van de Cao Veiligheidsdomein door met ruim 17%. Tja verschil is er en blijft er, want mogelijk volgt er nog een aanvullende inflatiecorrectie zo is afgesproken. Jammer voor alle beveiligers werkzaam onder de cao van FNV, CNV, De Unie en NVB. Krijgen ze nu wel of niet inflatie correctie? Dit is toch een FNV-eis bij andere cao’s? Wordt de arbeidstijdverkorting nu wel of niet doorgevoerd? Dat staat toch in de cao die geldt? En bovendien, de minister heeft deze minimum cao toch algemeen verbindend verklaard? Kortom beveiligers wakker blijven en vertrouw je het niet? Geen probleem, wij hebben vacatures zat bij onze werkgevers. Kijk maar op onze vacaturesite. Of meld jullie bij een van onze leden, die nodigen je gelijk uit om langs te komen. Want werken in de beveiliging is gewoon top en zeker als je dat doet bij een VBe NL bedrijf, daar zijn we gelijk en hebben we niet zoveel op met boter…

Recente Berichten

Nieuws (successen!) van onze VVNL-leden

XXL Safety

BO beveiligings- en adviesbureau

Vol vermogen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief