Jaareinde

Een tweede COVID-jaar met nieuwe besmettingsgolven loopt weer ten einde. De mondkapjes dwalen tussen de kerstlichtjes door en de nachtmis heet inmiddels dagmis.

Nieuwe werkelijkheid

We testen volop positief zonder enig zicht op het eindresultaat met de avondlockdown als nieuw fenomeen. En dat alles met een politiek die navelstarend ruziënd zonder enige serieuze verbinding van het ene probleem in het andere duikt richting het bordes. Een nieuwe werkelijkheid lijkt te zijn aangebroken.

Ook economisch zijn er merkbare veranderingen. De inflatie loopt op, schaarste op de arbeidsmarkt alom. Intussen zijn de lontjes korter en krijgen we meer signalen over agressie en geweld. Niet alleen tussen burgers maar inmiddels ook internationaal wordt harder stelling genomen.

Eigenbelang

Op cao-gebied blijkt het de laatste tijd niet veel anders. We hoppen van procedure naar procedure met wisselend succes. Ook hier neemt duidelijk het individualisme toe. Eigenbelang staat hoger op ieders wensenlijstje. Met op stip nummer één:scoren in de media. Zonder enig ‘factfinding’ wordt alle geroeptoeter herhaald. De waarheid is ondergeschikt. Het ene bericht na het andere wordt verspreid, aan woorden geen gebrek zo lijkt het. Volgerskrijgen op social media is het doel.

Hoop

En volgers zijn er. Het zijn gevolgers die zonder veel hoop en verwachtingen zijn dat het morgen beter wordt. Een stemming en gedachten die niet echt passen bij kerstgedachten. Met een tijd van hoop, warmte en gezelligheid. Een veilig gevoel van samenzijn en geloof in dat tikkeltje magie dat kinderogen doet glunderen.

Jaareinde

Is het einde van 2021 dan nu zo anders dan andere jaren? Ik geloof er niets van. Ieder jaar in het verleden kent zijn eigen unieke en bijzondere uitdagingen. Het ene jaar wat nadrukkelijker dan het andere maar ze zijn er in alle tijden. Het ligt er maar aan wat je wilt zien in je terug- en vooruitblik, van oud naar nieuw. Het blijft telkens een korte reflectie, een momentopname. We staan ook niet stil. De wereld draait door. Onze ontwikkelingen gaan door en dus blijft ook om ons heen alles veranderen. Hoe we naar die veranderingen kijken en de volgende stap hierin zelf zetten bepaalt wie we zijn en hoe we die verandering beleven. Maar iedere stap is er altijd één vooruit in de nieuwe tijd en naar een nieuwe toekomst.

Wensen

De nieuwe tijd betekent vanzelf hoop en kans om richting te kiezen en daarmee richting te geven. Te veranderen en samen die kerstmagie te realiseren. Ik heb mijn richtingen wensenlijstje al klaar, jij ook? Of mijmer je nog liever even hoe het gisteren en de dag daarvoor was? Ook goed, intussen zet ik de volgende stap naar:

  • 200 tevreden VBe NL leden.
  • Één cao voor ons Veiligheidsdomein waarin iedereen gelijk is.
  • Een nationaal register voor beveiligers met einde huidig passensysteem.
  • Samenwerking met alle partners.
  • Luisteren en horen wat we voor elkaar mogen betekenen.

 

En bovenal een veilig, gezond en gelukkig samenzijn met elkaar in een wereld die ons dagelijks uitdaagt tot het maken van nieuwe keuzes. Keuzes waarbij samen centraal staat.

Namens alle VBe NL’ers magische witte kerstweken toegewenst en een bijzonder goed 2022 samen!

 

Leon Vincken
Directeur

Recente Berichten

Shedd Nederland

Een politieke show

Benchmark VVNL 2022: groei leden, omzet én flexarbeid

240 (and counting)

Schrijf je in voor de nieuwsbrief