KVK: Sterke stijging zzp beveiligers

De afgelopen vijf maanden hebben veel meer particuliere beveiligers zich als zzp’er in het handelsregister ingeschreven. Het aantal ondernemingen in de particuliere beveiliging groeit al jaren en vooral bij zzp’ers. Van 3.157 op 1 januari 2019 tot 5.026 op 1 november 2021. Op 1 juni 2021 waren dit er nog 4.791. Dit meldt de kamer van Koophandel vandaag in een persbericht waaraan ook VBe NL meewerkte.

Enorme dip

De stijging van het aantal MKB-bedrijven in de particuliere beveiliging gaat veel langzamer dan de zzp’ers, namelijk van 1.162 op 1 januari 2019 tot 1.221 op 1 november 2021. Aan het begin van de coronacrisis is een enorme dip zichtbaar, maar herstelt zich in de loop van 2020.

Stijging Noord-Holland, Zuid-Holland en Flevoland

De stijging is vooral zichtbaar in de grote steden zoals Rotterdam (82%), Den Haag (80%) en Amsterdam (72%). Maar ook de wat kleinere steden zoals de IJmond (73% en Delft en Westland (71%) is de groei goed te zien. Zo is in Flevoland de stijging vooral te zien in Almere, daar zijn ook veruit de meeste beveiligingsbedrijven. Waar de stijging nauwelijks zichtbaar is in Zaandam en in ’t Gooi.

VBe NL: dit is goed nieuws

Directeur Leon Vincken van de brancheorganisatie Vereniging Beveiligingsorganisaties Nederland VBe NL vindt de stijging van het aantal zzp’ers goed nieuws. “Wij zien een behoefte aan groeiend ondernemerschap. Veel zzp’ers groeien door naar ondernemers met personeel. Wij verenigen daarom ook zzp’ers in onze vereniging en maken ons sterk voor collectieve afspraken en afspraken met de belastingdienst. We hebben dan ook een speciale overeenkomst.“

“We kunnen in ons veiligheidsdomein alle inzet van arbeidskrachten gebruiken de komende jaren. De vergrijzing en de concurrentie met andere sectoren is groot. Tegelijkertijd waken we ook voor een level playing field door het maken van afspraken over een minimum tarief in onze cao voor werknemers. Hiermee voorkomen we ook dat een zzp‘er gezien wordt als een goedkopere arbeidskracht. Het tarief moet voldoende zijn om ook de sociale zekerheid te voorzien naast de gebruikelijke ondernemersrisico‘s.“

Recente Berichten

VVNL groeit: meer leden (283) en meer omzet

ProToGa Evenementen B.V.

Nieuwe Haagse Wind

Loonwijzer: loondienst versus zzp

Schrijf je in voor de nieuwsbrief