VBe NL blij met uitspraak Raad van State cao Veiligheidsdomein

De voorzieningenrechter van de Raad van State schorst de uitspraak van de rechter Midden Nederland.
Deze rechtbank had eerder bepaald dat leden van VBe NL de cao moeten volgen van branchevereniging Nederlandse Veiligheidsbranche (NVB). Het gaat over de cao 2019-2021. VBe NL had al besloten hier in hoger beroep te gaan. De Raad van State vindt het te complex en ingrijpend om leden van VBe NL de cao van de NVB, alvorens zij hierover in een bodemprocedure een definitieve uitspraak heeft gedaan, te laten volgen.

Vertrouwen in bodemprocedure

Directeur Leon Vincken van VBe NL: “We zijn uiteraard blij met de uitspraak van de Raad van State. We hebben ook veel vertrouwen in de bodemprocedure. De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft niet voor niets onze cao Veiligheidsdomein over deze periode gedispenseerd. Ook de Raad van State ziet dat er verschillen zijn tussen de werkzaamheden van leden van VBe NL en de andere brancheorganisatie. Dit rechtvaardigt een eigen moderne cao Veiligheidsdomein. Bovendien is tijdens de zitting door de minister verwoord dat het ministerie nog altijd staat achter het destijds genomen besluit.”

Drie bedrijven bepalen beleid NVB

Leon Vincken: “Tot onze teleurstelling is NVB de afgelopen jaren niet bereid geweest een open gesprek met ons aan te gaan over de toekomst van het veiligheidsdomein. Dit komt mede doordat de grote drie beveiligingsbedrijven het beleid van NVB volledig bepalen. NVB heeft ingezet op een rechtszaak in plaats van constructieve en oplossende dialoog waarbij beide verenigingen hun eigen cao kunnen voeren. Op zich begrijpelijk als je ziet hoe inmiddels het veld is verdeeld en de monopoliepositie van de grote drie onder druk staat. Die zitten niet te wachten op een steeds groter wordende invloed van VBe NL. Feit is dat steeds meer ondernemers juist een stem willen als het over hun toekomst gaat en die vinden ze bij VBe NL. Zij willen juist investeren in de arbeidsvoorwaarden van hun werknemers en deze zelf meer regie en ruimte bieden. Bij grotere bedrijven is dat een lastig verhaal. Beide cao’s verschillen enorm, juist ook omdat onze leden meer doen dan alleen reguliere beveiliging bij grote meerjaren aanbestedingen”.

Duidelijkheid

Voor de leden van VBe NL is er voldoende duidelijkheid. Voorlopig is de cao Veiligheidsdomein niet ‘on hold’ gezet. Wanneer de bodemprocedure is, heeft de rechter niet vermeld. Intussen bereidt VBe NL de volgende procedure voor omdat de minister wederom een uitspraak heeft gedaan over de dispensatie van de nieuwe cao. Ook hierin zal uiteindelijk de Raad van State haar oordeel moeten vellen. Duidelijk is wel dat de Raad van State heeft gezien dat het voor bedrijven te ingrijpend is om er op voorhand van uit te gaan dat een dispensatie niet zou zijn verleend.

Recente Berichten

Shedd Nederland

Een politieke show

Benchmark VVNL 2022: groei leden, omzet én flexarbeid

240 (and counting)

Schrijf je in voor de nieuwsbrief