Ondermijning

Een beladen woord dat ondermijning. Een woord dat te pas en te onpas wordt gebruikt. Het bekt lekker en doet het goed in de oneliners. Zeker als het over cao’s gaat. Hoe kan een cao nu ondermijnen vraag je je dan af? Is die dan illegaal? Gebeuren daar zaken die het zonlicht niet verdragen? Je hebt toch een cao omdat deze is overeengekomen met een vakbond en is aangemeld de minister die de cao bevestigt en registreert?

Regeren

Ah, maar nu snap ik het weer. Dat is natuurlijk omdat die cao niet iedereen welgezind is. Grote aandeelhouders worden onrustig van een verschuiving in het speelveld. Nieuwe spelers die met hun cao een sterkere gesprekspartner en een factor van invloed blijken. Die hebben invloed op de business. Prima! Dan is ondermijning niets anders dan gezonde concurrentie. Maar uh… dat mag niet want als je groot genoeg bent in cao-land volgens onze wetgeving, dan kun je met een algemeen verbindend verklaring (AVV) alle macht naar je toehalen en bepalen wat voor iedereen geldt. De grotere regeert zo weer netjes over het geheel. Oké, dus geen ondermijning, geen concurrentie maar regeren. Is dit daarom de reden dat zoveel brancheverenigingen in Nederland politieke lobbyisten aan zich binden. Ervaren bestuurders met een bewezen staat van dienst en signatuur in de politiek? Dat is toch hoe uiteindelijk onze polder werkt, het land blijft droog zolang we samen met elkaar de juiste ordening bewaken en handhaven. Maar namens wie?

Polder

Van ondermijning kom ik dus terecht in de polder. Dat is toch iets van vakbonden? Wat spelen die dan voor een rol tussen deze woordenbrij. Ze roepen dat onze cao ondermijnt, dus concurreert, dus niet mag regeren. En wat is dan een mooier excuus om in deze woordenbrij hard te blijven roepen dat evenementen de oorzaak zijn. Dat is ook wat. We worden dus geregeerd zonder plezier. Alleen het zuur, geen zoet.

De kern

En ja zo kom ik met wat woordspelingen tot de kern van de zaak. Het grootbedrijf slaat eindelijk zijn slag en weet de dispensatie van onze unieke en veelbelovende cao voor beveiligers en harde werkers in het veiligheidsdomein buitenspel te zetten. Wat het meest verbazingwekkend blijft is dat blijkbaar niemand zich zorgen maakt over onze gezamenlijke toekomst in het veiligheidsdomein. De arbeidsmarkt schreeuwt om arbeidskrachten, Nederland schreeuwt om slimme innovaties en bedrijven die voorop durven te lopen, maar blijkbaar zijn dat ook maar woorden. Hier is dan ook inmiddels genoeg over gezegd en geschreven. Per saldo tellen we nu slechts verliezers met de werknemer voorop. Want de positief concurrerende, best betalende en toekomstbestendige cao mag niet in zijn huidige vorm blijven bestaan.

Verliezers

Verliezers? Ook zo een woord, maar dat is voor een andere keer, want dit woord vind ik niet passend. Waarom? VBe NL is een belangenclub en die groeit en groeit. Ook nu komen de aanmeldingen binnen, ongeacht een geweigerde dispensatie. Ons DNA, gelijkheid, transparantie en kwaliteit, dat zijn onze woorden. Onze agenda over de toekomst dat is wat voor een ondernemer na Corona telt. Samen bouwen aan onze brede insteek op het veiligheidsdomein. De nieuwe WPBR, het nationale passenregister, samenwerking met de Politie, veiligheidsregio’s, justitie, naast positionering van de verkeersregelaars en een beter pensioen voor de arbeidsmarkt waarop onze bedrijven als eerste de beste arbeidskrachten weten binnen te halen.

Succes

Hoe we dat doen? Nou gewoon omdat wij succes hebben, is het niet bij de minister of bij de rechter, uiteindelijk telt de dagelijkse praktijk en hoe je samen met je stakeholders om je heen jouw stukje polder droog houdt. Samenwerken waar het kan en dit tot gezamenlijk succes leidt en doorgaan met de eigen agenda waar dat in het belang van de leden is. Dus JA we gaan door en tekenen beroep aan bij de minister. JA we zullen ook in gesprek gaan met partijen die ons dwingen onze cao anders in te richten en JA wij weten dat uiteindelijk VBe NL dé grootste speler in het veiligheidsdomein is die staat voor de belangen van inmiddels meer dan 170 bedrijven. Daar zijn geen woordspelingen voor nodig, dat is gewoon een feit waar niemand meer omheen kan. De cao Veiligheidsdomein is immers de toekomst.

Dus twijfel je nog wel of je bij de goede club zit of zoekende bent bij wie je thuis hoort, doe dan een spelletje woordspeling…

Leon Vincken
Directeur

 

Recente Berichten

Nieuwe Haagse Wind

Loonwijzer: loondienst versus zzp

Independant Safety Management Security B.V.

Security Support

Schrijf je in voor de nieuwsbrief