Ik weet niet hoe het u vergaat, maar bij de uitbraak van het coronavirus in maart 2020 had ik toch niet gedacht dat het veiligheidsdomein hier zolang mee geconfronteerd zou worden. Bij het schrijven van dit voorwoord lijkt er uitzicht op vergaande versoepelingen, maar onzekerheid blijft. In ieder geval bepaalde in het verslagjaar 2020 de Covid-19 pandemie de activiteiten van onze leden. Meer dan ooit heeft VBe NL zich sterk gemaakt voor de belangen van onze leden in deze pandemie. Immers, evenementen werden onmogelijk en de horeca was voor een groot deel van het jaar gesloten. Dit had een enorme impact op de werkgelegenheid van onze leden.

Alternatieven

Gelukkig kwamen er alternatieven omdat ziekenhuizen, farmaceuten, de productie-industrie, retailers – beroepen waar thuiswerken geen optie is – beveiliging gingen inzetten. Veel ondernemers kwamen echter in de financiële problemen waarom we bij het kabinet pleitten voor een steunfonds om de beveiligingsbedrijven door dit moeilijke jaar te leiden. En we ontwikkelden met partner De Unie een coronaprotocol. Het doel van dit protocol is om te zorgen dat medewerkers veilig kunnen werken en bezoekers veilig blijven.

Vertrouwen in VBe NL

Dan doet het mij als voorzitter van deze mooie vereniging goed dat er ondanks de coronatijd gewoon ongelooflijk veel vertrouwen is in VBe NL. Geen massale opzeggingen vanwege het wegvallen van inkomsten, maar juist heel veel nieuwe leden. De teller stopte eind 2020 op 134 en dat laat een enorme sterke groei zien van VBe NL. We groeien dus door als grootste breed-sectorale veiligheidsorganisatie in Nederland. Echt om trots op te zijn.

In dit jaarverslag laten we zien wat er in 2020 allemaal gebeurde en kijken we ook vooruit naar de toekomst. Met onze eigen cao Veiligheidsdomein, bij herhaling erkend door onze minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid als breed-sectorale cao. Een cao waar veel ruimte is voor flexibiliteit en waar alle werknemers meepraten over de cao-inzet. Ongekend in Nederland. U kunt dit tot u nemen in de vele verhalen en natuurlijk onze kerncijfers elders in deze jaarlijkse terugblik.

Frontlinie

Nee, grote evenementen waren er helaas niet in 2020. Wel leden die juist in coronatijd in de frontlinie stonden. Of zoals Marloes Duin van ons lid Centurion Beveiliging in Amsterdam zei in een interview met BNR Nieuwsradio toen de mondkapverplichting in binnenruimtes net was ingegaan. “Ik probeer de mondkapverplichting beleefd op te lossen.” Ik ben trots op het werk van al die mensen die zorgen voor de veiligheid in ons land. Gelukkig kwam er ook erkenning vanuit het kabinet. Minister Grapperhaus van Veiligheid & Justitie noemde het werk van onze leden “onmisbaar voor de samenleving.” Terecht.

Namens het bestuur dank ik weer iedereen en in het bijzonder onze werkorganisatie die met veel energie, enthousiasme en daadkracht dagelijks verder bouwt aan ons veiligheidsdomein. En laten we hopen dat we de coronapandemie achter ons laten zodat we weer kunnen genieten van evenementen en bijeenkomsten.
Veel leesplezier!

Peter Hoes
Voorzitter