VBe NL nadert 175 leden

Branchevereniging VBe NL groeit de laatste jaren en ook in coronatijd stevig door en is inmiddels de grootste ondernemersvertegenwoordiger in het commerciële veiligheidsdomein.

Of het nu gaat om bewaking, gebouwen, passagierstronen op de luchthaven of de veilige doorstroom in het verkeer. Ondernemers in het veiligheidsdomein weten hiervoor VBe NL als hun belangenclub te vinden. En dat geldt ook in deze lockdownperiode nog steeds voor ondernemers gericht op evenementen en horeca met de inzet van diverse beveiligingsfunctionarissen of medisch personeel.

Verschuiving werkzaamheden

Ondernemers in het veiligheidsdomein hebben tijdens de coronapandemie niet stil gezeten. Met het sluiten van evenementen en horeca is een deel van de activiteiten verplaatst naar ondersteuning van winkelsurveillance en toezicht bij gemeenten. Directeur Leon Vincken van VBe NL: “Helaas mocht dit niet helpen om de flexibele krachten allemaal aan boord te houden. Goed opgeleide krachten die jaarlijks zorg dragen voor de veiligheid tijdens honderden evenementen. Uit de interne benchmark over 2020 blijkt inmiddels dat de winst over 2020 voor dit onderdeel van de activiteiten met ruim 95% is gedaald. Het totaal aantal doorberekende uren aan de markt laat door de groei van de vereniging en verschuiving van activiteiten wel een kleine plus zien.”

Eigentijdse cao

VBe NL scoort bij de nieuwe leden nog altijd goed op haar vaste kernwaarden van gelijkheid, kwaliteit en transparantie. De bijbehorende eigentijdse cao Veiligheidsdomein en het sociaal fonds bieden ondernemers een stevige concurrentiepositie op de arbeidsmarkt met grote financiële voordelen voor werknemers. Een voordeel dat volgens VBe NL-directeur Vincken kan oplopen tot een verschil van 1000 euro netto op jaarbasis, opleidingsmogelijkheden met een persoonlijk leerbudget en toegang tot een online academie. Daarnaast hebben werknemers eigen regie rondom werktijden. “Dankzij samenwerking met vakbond De Unie is het mogelijk dat alle werknemers, vakbondsleden gelijk met niet-leden, een stem hebben over hun arbeidsvoorwaarden. Prestatiebeloning, een betere pensioenregeling en nog meer scholing zijn daaruit naar voren gekomen als belangrijke items. Aansprekende thema’s waar ondernemers samen met werknemers vorm en inhoud gaan geven de komende periode”, zo benadrukt Vincken.

Uitdagingen

VBe NL-ondernemers en zzp’ers maken binnenkort weer de balans op tijdens de Algemene Ledenvergadering. Helaas nog in een online meeting. Een meeting waarin de uitdagingen voor de periode van een heropening van Nederland centraal staan. Deze uitdagingen zien we in de arbeidsmarkt met een toenemend tekort door vertrek van flexkrachten en onzekerheid over de heropening van evenementen en horeca. Maar ook in samenwerking met collega brancheverenigingen die VBe NL nog altijd niet erkennen als een branchevereniging met een eigen cao. Toch is deze samenwerking noodzakelijk. Het veiligheidsdomein verandert met de wensen van de maatschappij mee. Er zijn discussies over kwaliteitsnormen, taakverschuiving van de politie, uitbreiding van inzet van verkeersregelaars en beveiligers, naast herziening van de toepasselijke wetgeving.

175

De zomer en het einde van de lockdown bieden weer nieuw perspectief, aldus directeur Leon Vincken. “In ieder geval lonkt de 175 als realiseerbaar streefgetal van een ondernemersclub die stevig aan de weg van een veilig Nederland timmert.”

 

Recente Berichten

Nieuwe Haagse Wind

Loonwijzer: loondienst versus zzp

Independant Safety Management Security B.V.

Security Support

Schrijf je in voor de nieuwsbrief