Samenwerking Defensie met Sociaal Fonds Veiligheidsdomein

In de Jaarrapportage van de Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht (IGK) over 2020 is er ook aandacht voor de samenwerking tussen Defensie en bedrijven in het Veiligheidsdomein.De Inspecteur-Generaal – de heer F.V. van Sprang – bracht werkbezoeken aan bedrijven waar reservisten werkzaam zijn. Zo bracht de IGK in 2020 een bezoek aan Alpha Security in Haarlem waarvan VBe NL-voorzitter Peter Hoes directeur is. Enkele personeelsleden van Alpha Security zijn naast beveiliger ook reservist bij Defensie. Dit initiatief is als goed voorbeeld over arbeidsmarktkansen overgenomen door het Sociaal Fonds Veiligheidsdomein (SFV) en cao-partijen VBe NL en De Unie.

Volledig gelijkwaardig

In de jaarrapportage worden reservisten en beroepsmilitairen “volledig gelijkwaardig” genoemd. Het aantal reservisten neemt bij Defensie toe en zij worden onder andere ingezet bij de invulling van tijdelijke vacatures. De Inspecteur-generaal is tevreden over de samenwerking met onder andere beveiligingsbedrijven als Alpha Security: “Met diverse instanties en bedrijven heeft Defensie afspraken gemaakt over samenwerking, uitwisseling van personeel, inzet in het geval van crisis en gedeeld werkgeverschap.” Hij doet ook een aantal aanbevelingen, zoals reservisten meer zekerheid en duidelijkheid op het gebied van aanstelling en contract te geven.

Sociaal Fonds Veiligheidsdomein

Het SFV ziet samenwerking met Defensie als een grote kans voor ondernemers in het Veiligheidsdomein. Loopbaanperspectief, doorstroom of tijdens pieken en dalen van wederzijdse organisaties. Binnenkort start een aantal pilots om deze samenwerking verder vorm te geven. De cao Veiligheidsdomein is inmiddels door cao-partijen aangepast voor het werken met reservisten. Peter Hoes: “Mijn geschiedenis in actieve dienst van Defensie geeft mij een natuurlijke band en zie ik de mogelijkheden voor onze bedrijfstak. Collega-bedrijven in iedere regio stimuleer ik dan ook met plezier om hun kansen met Defensie te verzilveren. Een drievoudige win-win, voor ons als bedrijven, voor Defensie en natuurlijk de reservisten want om deze mensen draait het tenslotte.”

Recente Berichten

Shedd Nederland

Een politieke show

Benchmark VVNL 2022: groei leden, omzet én flexarbeid

240 (and counting)

Schrijf je in voor de nieuwsbrief