Hard op de rem

Directeur Leon Vincken reageert in zijn blog op de lockdown die premier Rutte 14 december aankondigde.
Geen kerstlampjes zoals in mijn videoboodschap deze week maar rode gestreepte linten doemen voor mij op. We komen eindelijk tot stilstand. Na een jaar van dagelijkse getallen voorbij zien komen is het dan nu zover: ook ons land gaat in lockdown. Niets intelligents, gewoon dicht behalve voor de dagelijkse boodschappen. Thuiswerken en beperkt bezoek. De dilemma’s van gezondheid, economie en sociale impact zijn uiteindelijk gewonnen door gezondheid. Een herhaling van 1918 (Spaanse griep) als je het mij vraagt. De geschiedenis herhaalt en het leervermogen blijkt akelig afwezig. Natuurlijk valt er van alles hierover op te merken. Maar soms is het goed om met enige afstand te kijken naar wat zich ontwikkelt en waar we staan. Wat wisten we al, wat is nieuw? Waarom krijgen we maar geen greep op deze crisis?

Crisismodus

Een mooi vraagstuk voor de komende stille dagen. Hoe kan het dat we bijna een jaar in een crisismodus verkeren en geen echte oplossing hebben die ervoor zorgt dat onze maatschappij kan blijven functioneren, al zij het met aanpassingen. Het antwoord van testen en vaccins vind ik hier niet bij passen. Deze dragen bij aan de oplossing, maar niet aan het antwoord dat we bijna een jaar in een permanente crisis leven. Dat houdt geen bevolking vol, dan raakt de urgentie weg en ja dan komt een moment van hard op de rem ook wel weer hard binnen.

Strakke uitdaging

Voor ons veiligheidsdomein weer een strakke uitdaging. Welke bedrijven doen de poorten helemaal dicht en zien af van veiligheidsondersteuning of schalen inzet af? Welke bedrijven hebben juist nu extra aandacht en menskracht nodig? Waarop moeten we ons voorbereiden vanaf half januari en daarna? Het blijft gissen. Ook voor 2021 staan er helaas minder goede voorspellingen genoteerd. Werkt het vaccin afdoende? Lukt de distributie snel? Is er voldoende vertrouwen of zijn er ook hier mogelijke tegenvallers. We zetten ons schrap, zijn voorbereid, maar waarop? Wellicht mogelijk een volgende remingreep.

Desalniettemin blijft ook VBe NL er klaar voor. Leden ontvangen als vanouds alle noodzakelijke info op maat en we blijven ook in deze periode dagelijks bereikbaar. De positieve boodschap uit mijn videoboodschap kan ik alleen maar bij herhaling meegeven. Want de geschiedenis leert: een vitaal netwerk brengt ons veilig in de toekomst van 2021. En vragen over financiële ondersteuning, vitale beroepen, minuren en vakantiedagen, beëindigen van overeenkomsten, rijvorming-deurbeleid, handhaving of op de valreep lid worden, ons netwerk is er klaar voor.

Gezonde feestdagen

Een beter, best 2021 en gezonde feestdagen met uw naasten, vrienden en al uw collega’s die ondanks alle beperkingen van de lockdown toch gewoon aan het werk zijn om ons veilig te houden.

Leon Vincken
Directeur

 

Recente Berichten

Nieuwe Haagse Wind

Loonwijzer: loondienst versus zzp

Independant Safety Management Security B.V.

Security Support

Schrijf je in voor de nieuwsbrief