Brancheverenigingen willen overleg met kabinet over ‘coronabanen’

VBe NL heeft samen met de andere brancheverenigingen in het veiligheidsdomein (NVB en VEB) haar verbazing uitgesproken over enkele ontwikkelingen in het veiligheidsdomein.

Dit staat in een brief aan de ministers Grapperhaus, Wiebes en Koolmees. Zo is zonder overleg met de drie brancheverenigingen in het Veiligheidsberaad (25 november) gesproken over 3500 ‘coronabanen’ om boa’s en politie te ondersteunen. Het gaat om onder andere horecamedewerkers die vanwege corona nu geen baan hebben.

Ruime ervaring

In de brief aan de drie bewindspersonen schrijven de voorzitters van de drie brancheverenigingen: “Daar waar het gaat om ondersteunende handhavingstaken is het juist de beveiligingsbranche die ruime ervaring heeft in dit soort werkzaamheden. Het lijkt ons dan ook logisch dat er pas wordt gekeken naar personeel uit andere sectoren indien de beveiligingsbranche onvoldoende beveiligers beschikbaar heeft.” De brancheverenigingen wijzen in de brief op artikel 1.1.c. van de Wet particuliere beveiligingsorganisaties en recherchebureaus. Hierin is beschreven dat het bewaken van de veiligheid van personen en goederen en het waken tegen verstoring van de orde en rust op terreinen en in gebouwen is voorbehouden aan goed opgeleide beveiligers.

Verstoring van de markt

Het inzetten van vrijwilligers en/of ongeschoold personeel verstoort op een zeer ongewenste manier de veiligheidsmarkt, aldus de drie brancheverenigingen. Bovendien hebben beveiligingsbedrijven al heel veel klappen in de coronatijd gekregen en ontving de evenementen- en horecabeveiliging geen financiële ondersteuning van het kabinet. “Beveiligingsbedrijven kunnen niet concurreren tegen bedrijven die personeel zonder beveiligingskwaliteiten inzetten.” Tot slot vragen de brancheverenigingen aan de ministers om de verdere uitwerking van de huidige plannen voor de coronabanen met hen te bespreken.

Download de brief aan de ministers over coronabanen

 

Recente Berichten

Shedd Nederland

Een politieke show

Benchmark VVNL 2022: groei leden, omzet én flexarbeid

240 (and counting)

Schrijf je in voor de nieuwsbrief