Harde boodschap

“Voor de evenementenbranche neemt het kabinet pas maatregelen als dat zin heeft”. Blog van directeur Leon Vincken over deze harde boodschap.

Ga er maar aanstaan. Je onderneming is helemaal ingericht op evenementen. Met hart en ziel gebouwd aan deze snel groeiende bedrijfstak vol uitdagingen. Zeker voor beveiligingsbedrijven. Speciale opleidingen en trainingen, snel schakelen in een dynamische wereld en continu alert om potentiële veiligheidsdreigingen voor te zijn. Maanden van voorbereidingen bij grotere evenementen. Zorgen dat je bedrijf de gunning binnenhaalt. Kwaliteit leveren met beveiligers die er staan en een gastvrije veiligheid uitstralen. Dan ineens stopt alles. Wordt het oorverdovend stil. Van de ene dag op de andere dag geen enkele activiteit meer. Je hoopt dat het van korte duur is, voorzichtig plannen en kijken of je een korte periode kunt overbruggen. Maar al snel is duidelijk dat dit er niet in zit. Het wordt met de dag erger. Nieuws buitelt over elkaar heen.

Crisis in huis

Plotsklaps geen crisis op het veld, maar een crisis in huis. Wat te doen met alle doorlopende kosten, wat met alle inzet en planningen? Waarop kunnen onze beveiligers nog rekenen? Dan volgen de anderhalvemetermaatregelen. De crisis houdt aan en kent extra onverwachte onzekerheden. Regelingen blijken onvoldoende passend te zijn voor deze bijzondere branche met 90% flexibele inzet, ad hoc opdrachten, afhankelijkheid in grote netwerken die samen een evenement runnen. De tent moet dicht. De reserves worden aangesproken en steunmaatregelen doorgerekend. Ook na de stille zomer met lege pleinen en mondmaskers, nog geen enkel vooruitzicht.

Her en der in Europa komt er iets op gang. Maar ook zijn er signalen dat het nog heel lang kan gaan duren. De tweede golf passeert of is het gewoon nog de eerste? Het scenario is gitzwart. En ja gezondheid gaat voor alles. Er is gebruikelijk voor deze branche heel veel begrip voor de te nemen besluiten. Immers veiligheid zit in ons DNA en is PRIO 1. Zuur en hard is het als specifieke steun en verdieping in de problematiek voor getroffen ondernemers uitblijft.

Samenwerken

De evenementensector is groot, met zeer veel verschillende branches, ieder met zijn eigen specifieke belangen. Ze hebben allen een ding gemeen: samenwerken om een evenement succesvol te maken. Maar zonder publiek, zonder inkomsten, kan er ook geen omzet verdeeld worden. Een omzet van zo een slordige 7,4 miljard is er niet meer. De sector gaat door een zeer diep dal en de vraag is hoe de sector daar bovenop kan komen. Gelukkig zijn er ook ondernemers die hun werkzaamheden over verschillende sectoren en activiteiten kunnen ontplooien. Daar zijn kansen. Voor deze ondernemers is het herschikken en schade beperken. Voor die dat niet kunnen wordt het een lange nazomer, herfst en winter. Maar ook voor deze ondernemers blijft VBe NL dé branchevereniging en het netwerk om samen naar kansen te zoeken en de nieuwe toekomst in te kleuren. Want een ding is zeker, de evenementenbranche ligt stil, maar het publiek zal dit massaal en ruimschoots willen inhalen. Daarvoor zoeken ze ondernemers die hun veiligheid waarborgen. Met of zonder virussen.

Leon Vincken
Directeur

Recente Berichten

Shedd Nederland

Een politieke show

Benchmark VVNL 2022: groei leden, omzet én flexarbeid

240 (and counting)

Schrijf je in voor de nieuwsbrief