Hiep hoi? We mogen weer

Wat betekent versoepeling van de coronamaatregelen voor de beveilingsbranche?

Van een intelligente lockdown naar een intelligent perspectief. Schreef ik twee weken geleden nog over kinderen in de frontlinie, blijkt deze linie toch een grilliger verloop dan aan de eerdere tekentafels. De maatschappelijke weerstand, de economie, belangen links en rechts, ze buitelen over elkaar heen. Wiskundige RIVM-modellen gaan meer naar de achtergrond nu de ziekenhuizen sneller leeg raken en corona-afdelingen worden gesloten. Na de strijd om voldoende ic-plaatsen heeft de publiciteit zich nu verplaatst naar 1,5 meter met of zonder mondkapje en test.  

Lastige discussie

Goed nieuws of….? Het is een experiment, eerst met kinderen, nu alsnog breder met sport, op het terras en mondkapje in het openbaar vervoer. Vanuit veiligheidsperspectief een lastige discussie. Net als tijdens evenementen met tal van veiligheidsplannen. Als het op stilleggen en evacueren aankomt, dan is het ook bij evenementen een snelkookpan. Zeker als er situaties zijn die vooraf ondenkbaar waren en waarin niet was voorzien. Veel aspecten zijn nog onbekend terrein. Vergelijkbaar met de ziekte covid-19 die we maar deels begrijpen. Het pandemie-effect kennen we intussen wel, met ongekende gevolgen en aangrijpende verhalen. Ook het noodzakelijk maatschappelijk slot hierdoor is klip en klaar. Dat kan een groot of klein slot zijn. Landen vullen dit verschillend in. Voor evenementen is het een stevig en groot slot geworden en dat gaat er voorlopig nog niet af. Al gloort er perspectief en meldt premier Rutte dat de uitbraak achter ons ligt. De overgangsfase breekt aan. Maar een vaccin is er nog niet en verspreiding blijft hét gevaar.  

Beveiligers zitten thuis

Intussen staat de evenementensector helemaal stil. Omzet 0 euro. Beveiligers zitten thuis. Bedrijven liggen volledig stil. De nood is hoog. De steunmaatregelen voorzien niet in dit seizoenswerk. Reden voor VBe NL om overheid, politiek en collega branches duidelijk te maken dat een steunfonds voor de beveiligingsbedrijven noodzakelijk is. Helaas staat VBe NL hierin nog alleen. Niet vreemd gezien onze specifieke breed-sectoraal opererende bedrijven, lokaal in de regio, die grotendeels afhankelijk zijn van kleinschalige en over het algemeen ad-hoc opdrachten.  

Veiligheid is van ons allemaal en morgen veilig weer alle sloten open is in ieders belang. Maar zijn er straks nog voldoende bedrijven en beveiligers om hierin te voorzien? De streefdatum voor evenementen is 1 september, maar misschien wel veel langer voor evenementen “met een landelijke uitstraling”. In welke omvang? Honderd bezoekers vanaf juli maakt het gezellig maar nog geen festival. Er is een routeplan tot 1 september om het virus beheersbaar te houden. En een festival met een mondkapje op 1,5 meter? Dat gaat hem voorlopig niet worden. Een steunfonds helpt onze bedrijven over deze periode heen en is een must voor een veilige ontsluiting van het festivalslot. VBe NL zet hier zwaar op in. De een noemt het een windmolengevecht, ik zie het als bittere noodzaak om een veilige transitie te garanderen. Lees onze brief hierover aan ministers en politiek.   

Ja, we mogen weer! Het terras gaat open en de haren worden geknipt. Hiep hoi maar niet voor iedereen en we weten niet voor hoe lang. Het blijft nieuw terrein. We doen het samen of staan we toch alleen? En 1 september… dat is nog heel ver weg?  


Leon Vincken
Directeur

Recente Berichten

Nieuws (successen!) van onze VVNL-leden

XXL Safety

BO beveiligings- en adviesbureau

Vol vermogen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief