Steunfonds voor beveiliging hard nodig

Beveiligings- en crowdmanagementbedrijven vragen dringend om extra financiële steun in de vorm van een steunfonds.

De huidige wirwar aan regelgeving en gestelde eisen zijn niet passend om deze periode ongeschonden door te komen. VBe NL constateert dit na intern onderzoek onder haar 123 leden. Leden zien hun opdrachtgevers afschalen en lopende betalingen over verleende diensten sterk vertragen. Naar verwachting lopen leden van VBe NL door het coronavirus meer dan 40 miljoen euro aan inkomsten mis.

Volledig stil

De evenementen, crowdmanagement, medische dienstverlening en horecabeveiliging staan volledig stil. Een aantal weet nog werkzaamheden voor bouw- en supermarkten te verlenen bij hun deurbeleid. Maar de spoeling en marges zijn flinterdun. VBe NL ontvangt steeds meer meldingen van overtredingen. De regels rondom inzet van beveiligers in de detailhandel worden door steeds meer bedrijven overtreden en er is nauwelijks handhaving door de politie. Cao’s worden door concurrenten niet langer nageleefd. De eisen en regels die gesteld worden aan de financiële steuninstrumenten zijn niet passend bij de seizoenswerkzaamheden van deze branche en het fluctuerende aanbod uitgevoerd door verschillende werkmaatschappijen binnen de concerns. Directeur Leon Vincken van VBe NL: “De opgebouwde reserves uit de minimale marges gaan in rook op. De zzp’ers in de branche zitten grotendeels thuis. Grote bedrijven in de particuliere beveiligingsbranche ‘leuren’ intussen met werknemers om ze nog ergens onder te brengen, maar niemand heeft voldoende werk. Een aantal ziet nieuwe kansen in toegangscontroles. Omzetten lopen hard terug.”

Signalen niet positief

Leden van VBe NL maken zich vooral ook zorgen over een herstartende economie. Welke bedrijven en voormalige opdrachtgevers staan straks nog overeind? De signalen zijn niet positief. Welke beveiligingsbedrijven zijn straks nog in beeld om voetbalwedstrijden of festivals te beveiligen? Welke bedrijven beveiligen straks politici, advocaten of begeleiden een koningsfeest? Wenst u straks beveiligd te worden door criminelen die met ondermijning en verduisterd geld deze periode hun hoofd boven water houden? Duizenden evenementen- en horecabeveiligers zitten intussen thuis. “Het is een wrange constatering als ik terugkijk naar begin dit jaar toen er overleg was over een tekort van ruim 2000 beveiligers in dit festivalseizoen. Als dit langer aanhoudt gaat de routine eruit en is opstarten geen vanzelfsprekendheid. Vraag is of er dan voldoende capaciteit overblijft. Zijn er straks nog beveiligers die hun nu met tekort aan werk zittende werkgevers terugvinden?”

Steunfonds

VBe NL dringt er daarom bij werkgeverskoepel MKB-Nederland, de collega-brancheverenigingen en kabinet aan dat er een steunfonds moet komen van 75% van hun jaaromzet. VBe NL vindt dit een logische stap nu het kabinet volgens premier Rutte de horeca tegemoet gaat komen. Ook de cultuursector is inmiddels deels gecompenseerd voor de oplopende verliezen. Met een noodfonds kunnen de bedrijven in de beveiligingsbranche het grootste deel van hun werknemers in vast én flexibel-oproep dienstverband continueren en bedrijven overeind houden tot de herstart van de economie.

Geld bij

VBe NL wil af van alle wirwar aan regels die beveiligingsbedrijven niet verder helpen en die grotendeels voor hen ontoegankelijk blijken. Regels met steeds verder aanvullende eisen vanuit diverse politieke partijen en polder. Hoe begrijpelijk ook. Vincken: “Willen we straks ook nog voldoende capaciteit hebben en vertrouwen op beveiliging voor onze gebouwen, recepties, uitgaansleven, winkels en luchthavens dan moet er geld bij en snel ook zonder beperkende voorwaarden van klimaat, dividend, extra gepolder, beperkingen binnen concerns, etc.. De particuliere beveiliging is een zeer gezonde branche, kende amper faillissementen en had een flinke groeiende markt. Dat zijn voldoende garanties. En ja ook onze leden zijn bereid om flinke stappen terug te zetten. Het kan ook niet anders”.

VBe NL is de werkgeversvereniging voor breed-sectorale beveiligingsbedrijven en actief op het gebied van verkeersregelaars, object, evenementen, tot aan luchthavenbeveiliging.

Recente Berichten

NVB veroorzaakt onnodig onrust

The Protection Company BV

Wil de echte pa(a)shaas opstaan?

AA-Security

Schrijf je in voor de nieuwsbrief