Coronavirus: lockdown?

Het kan niemand ontgaan: het coronavirus is het gesprek van de dag. Hoe gaat de branche hiermee om? Blog van Leon Vincken.

Het is crisis in de wereld. Het coronavirus veroorzaakt een pandemie zo maakte de Wereldgezondheidsorganisatie bekend. Een van de what-if scenario’s rolt langzaam uit. In Noord-Brabant worden de straten leger. Burgers geven gehoor aan de oproep om het socializen in te perken. Grote evenementen zijn afgelast en ook elders in Nederland lijkt het die kant op te gaan. De economie krijgt een forse dreun.

Niet erg daadkrachtig

Het begon in China op 31 december. We zijn bijna tien weken verder en een volledige lockdown lijkt de enige remedie. Italië volgt, Amerika sluit de grens voor Europeanen en Merkel is helder over wat Duitsland te wachten staat. In Nederland komen we vooralsnog niet erg daadkrachtig uit de startblokken. Onze premier houdt een persconferentie over handen schudden en laat besluitvorming over aan de veiligheidsregio’s.

In Noord-Brabant zien we het resultaat: nog meer oproepen tot eigen verantwoordelijkheid maar de economie en het maatschappelijk verkeer hebben nog alle voorrang. Onze Hollandse nuchterheid met een sausje. Virologen dringen steeds sterker aan op meer en hardere maatregelen. De ziekenhuiszorg dreigt in gevaar te komen. Het is niet meer óf maar wánneer ook wij in een lockdown-fase terechtkomen.

Dagelijkse beslommeringen

We moeten ons nu snel aanpassen aan nieuwe omstandigheden. En dat is niet zo eenvoudig. Er is geen duidelijk beeld van de toekomst. Gaat dit snel voorbij? Ziet de wereld er nog hetzelfde uit over een paar maanden? Intussen gaan onze dagelijkse beslommeringen door. Het boodschappen doen, kinderopvang, naar je werk en je ondernemingsplannen uitrollen. Alleen de wereld om ons heen verandert en snel ook.

Naast de dagelijkse zorgen dringen zich voor de mkb’er in de beveiliging urgente vragen op. Gaat deze opdracht nog door? Heb ik voldoende personeel? Zijn de financiële middelen de komende maanden voldoende? Hoe en bij wie vraag ik ondersteuning? Ga ik wel/niet naar een bijeenkomst? Hoe informeer ik mijn personeel en is mijn verzuimbeleid en verzekering op orde? Vragen waarover nu nadrukkelijker wordt nagedacht en bij stilgestaan.

Dagelijks updates

Naast alle media-aandacht is er gelukkig ook veel aandacht voor alle ondernemersgevolgen vanuit de overheid, de werkgeverskoepels en natuurlijk VBe NL rechtstreeks aan onze leden. Dagelijks zijn er updates. Maar eenvoudig is het geenszins. Het is nu het live doorleven met deze crisis. Met grote onzekerheden en vele onbekende schakels. Gelukkig zijn beveiligingsorganisaties als geen ander getraind in crisis en beheersmaatregelen. Daar kan Nederland op vertrouwen, daar kan de overheid gebruik van maken in haar aanvullende ondersteuning voor het continueren van vitale infrastructuur.
Ook nu zullen de beveiligingsorganisaties in Nederland in samenwerking met elkaar en de veiligheidsregio’s tot oplossingen komen. En daar waar bedrijven door het tijdelijk opdrogen van opdrachten in de knel komen te zitten, vertrouwen we op een overheid die snel en eenvoudig toegang biedt tot noodzakelijke ondersteuning. VBe NL vertaalt dit voor haar eigen leden en ondersteunt waar nodig. Zoveel mogelijk op afstand want ledenbijeenkomsten zijn voor nu tijdelijk in de pauzestand gezet. En zijn er bedrijven met een tijdelijk tekort aan personeel, dan zullen we creatief met elkaar ook hiervoor de oplossingen zoeken. Zo is VBe NL recent een interne uitwisselingspool gestart zodat leden elkaar snel weten te vinden.

Toch ook een goed bericht vandaag: de piek in China is voorbij. Laten we hopen op een scenario van korte duur, maar wees voorbereid. Een lockdown hangt in de lucht en de afloop is ongewis. Sterkte!

Leon Vincken
Directeur

 

Recente Berichten

Nieuwe Haagse Wind

Loonwijzer: loondienst versus zzp

Independant Safety Management Security B.V.

Security Support

Schrijf je in voor de nieuwsbrief