Terug in de schoolbanken

Serieus aan de bak in de schoolbanken. Leon Vincken gaat er in zijn blog dieper op in.

Zaterdag 30 maart mocht ik mee terug in de schoolbanken bij twee van onze leden. Het tweede jaar alweer van het Continuing Professional Development programma. Niet zomaar een zaterdagje op de hei maar serieus aan de bak bleek het. Voor de inwendige mens werd goed gezorgd, de pauzes waren voor de heerlijke lentezon maar de rest was zweten in een warm lokaal en kennis opdoen. Kennis over diverse thema’s waar werknemers zelf om verzocht hadden. Van, hoe kan het anders, terrorisme & ketenpartners, Safety versus Security, pro-actief beveiligen tot back to the basics van crowdmanagement en ja hoor op de mat voor zelfverdediging en bewaking van je eigen veilige ruimte.

De ruim 50 deelnemers waren enthousiast en betrokken. Dat zegt iets over hun beroepstrots en leergierigheid. Latente potentie en competenties werden direct aangeboord. De tevredenheidscore in de evaluatie was dan ook ruim boven de 80%. Ik kijk zelf ook tevreden terug naar hoe de opzet was en deze aanpak. Vaak zijn we op beleidsniveau toch ingewikkeld bezig met het maken van scholings- en opleidingsplannen. Het inrichten van leer-managementsystemen en het liefst zoveel mogelijk digitale afhandeling met e-learnings. Werknemers kunnen dat makkelijk van huis, de voortgang en het leerrendement zijn direct te meten en zo zijn er nog meer van die voordelen. Maar wat we dan vaak toch over het hoofd zien is de interactie. Het contact met elkaar en het klimaat van in de klas aanwezig zijn. Luisteren naar iemand die een boeiend thema bespreekt. Die de beveiliger betrekt in de stof en waar graag naar geluisterd wordt. De vragen van je collega’s, een paar sheets, een flip-over en tape om een vierkante meter om drukte te ervaren.

Doel is dat het binnenkomt, beklijft en de beveiliger weer vakbekwaam op zijn post staat en weet hoe te handelen bij een situatie. Weet waar op te letten, wat en hoe belangrijk zijn rol in het geheel is. Ook al sta je op een vaste post ergens ver weg bij een deur die ogenschijnlijk (nog) geen functie heeft.

De juiste snaar werd geraakt, ook bij mij. Dit voorbeeld smaakt naar meer, er zouden veel meer vaklieden op frequente basis van moeten kunnen proeven. Dat is een organisatorisch vraagstuk en past dan weer in mijn dagelijkse bezigheden. Goede ideeën verder brengen en verzilveren voor een bredere groep. Een derde jaargang komt voor deze organisaties vanzelf wel weer, maar dat ga ik proberen hoger te tillen op landelijk niveau. Om zo een grotere groep vaklieden CPD-ervaring op te laten doen en hun bagage te vergroten voor jaarlijkse continue kwaliteitsverhoging in de branche. Als voorzitter van het Sociaal Fonds Cao Beveiliging zie ik wel mogelijkheden.

Een mooie ervaring. Heeft u ook een innovatieve aanpak voor de branche? Laat het even weten. Collega bedrijven willen zeker meekijken, en anders ik wel.

Leon Vincken
Directeur VBe NL en voorzitter van het Sociaal Fonds Cao Beveiliging

Recente Berichten

Shedd Nederland

Een politieke show

Benchmark VVNL 2022: groei leden, omzet én flexarbeid

240 (and counting)

Schrijf je in voor de nieuwsbrief