“Iedereen kan in de beveiliging gaan”

Voorzitter Peter Hoes van VBe NL komt in de NRC van 18 mei uitgebreid aan het woord over ontwikkelingen in de branche.

Aanleiding is het incident in januari van dit jaar waarbij een 32-jarige man overleed. Op 18 mei was de pro forma zitting over deze zaak. Op dit incident gaat Peter Hoes niet in, omdat dit een zaak is van de rechter. Ook wil VBe NL niet oordelen over de kwaliteit van het betreffende beveiligingsbedrijf. De journalist Sheila Kamerman stelde Peter Hoes enkele vragen over ontwikkelingen in de branche. Zo constateert Hoes in het interview: „Er zijn steeds meer beveiligers en er is te weinig toezicht.” Er is een enorme groei van het aantal beveiligingsbedrijven (van 1400 in 2007 naar bijna 2800 in 2017). In het interview pleit hij voor goede opleidingen: „Ik geef voorkeur aan een opleiding aan het ROC. Maar ook dat is een basisopleiding. Het belangrijkste is dat de studenten tijdens hun stage goed het vak leren. De kwaliteit van de stages wisselt erg. Mijn werknemers komen veelal van defensie en krijgen een intensieve opleiding in samenwerking met het ROC. Ik wil goede mensen naar mijn klanten sturen.”

Kwaliteitslabels en keurmerken

Belangrijk is ook dat de sector zelf voortdurend bezig is met de kwaliteit van het werk. Zo zijn er kwaliteitslabels en keurmerken door de branche zelf ontwikkeld. “Hiermee kunnen bedrijven laten zien dat ze niet Beun de Haas met wat vrienden zijn. Maar dan moeten opdrachtgevers wel naar dat label vragen. Gemeenten zouden het goede voorbeeld kunnen geven door alleen evenementenorganisatoren of horeca-eigenaren een vergunning te geven als ze een gecertificeerd bedrijf in huren”, aldus Hoes.

Lees het volledige NRC-interview: “Iedereen kan in de beveiliging gaan”
De journalist bezocht ook een ROC in Rotterdam waar leerlingen worden opgeleid tot beveiliger: “Een beveiliger gebruikt zijn mond, niet zijn vuisten”

Recente Berichten

Nieuws (successen!) van onze VVNL-leden

XXL Safety

BO beveiligings- en adviesbureau

Vol vermogen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief