Polygarde Maastricht officieel ‘sociale’ onderneming

Polygarde (Maastricht) mag zich officieel een sociale onderneming noemen. Wethouder André Willems van Maastricht reikte 25 oktober het certificaat uit.

Het Maastrichtse bedrijf – lid van onze vereniging – sleepte na een uitgebreide screening het hoogste certificaat in de wacht op de Prestatieladder Socialer Ondernemen, een door TNO ontwikkeld landelijk meetinstrument. Belangrijkste criterium op de PSO-ladder is werkgelegenheid bieden aan mensen met een beperking, langdurig werklozen en bijstandsgerechtigden. “Wij nemen bijna alleen mensen aan met een zogenaamde afstand tot de arbeidsmarkt”, zegt directeur Marc Roemen. “De teller staat op bijna 350 en daar komen elke maand mensen bij. Stuk voor stuk uitstekende krachten die soms wat meer begeleiding nodig hebben. Geen probleem, wij geven mensen een kans om weer mee te doen in de maatschappij. En onze klanten zijn tevreden. We concurreren gewoon met andere bedrijven.”

‘Social return’

Polygarde werd in 1997 opgericht als dochterbedrijf van de Maastrichtse Toeleverings Bedrijven, nu nog een van de aandeelhouders. Het bedrijf neemt mensen in dienst en leidt ze op tot beveiliger, verkeersregelaar, BOA of receptionist. Inmiddels maken tientallen organisaties en bedrijven in Zuid-Nederland gebruik van de diensten van Polygarde. “Maatschappelijk ondernemen heeft snel terrein gewonnen”, zegt Marc Roemen. “Er zijn al overheden die alleen met bedrijven zakendoen die een deel van de werkgelegenheid invullen met mensen die moeilijk aan werk komen. Als ze ons als toeleverancier inhuren, voldoen ze meteen aan de eisen van social return.”

Verdubbelen

De medewerkers van Polygarde worden ingezet in Limburg, Gelderland, Noord-Brabant en Zeeland. Marc Roemen verwacht de komende jaren het personeelsbestand minstens te verdubbelen. ‘De huidige economie schreeuwt om mensen. Wij spelen in op de vraag op een manier die past in maatschappelijk verantwoord ondernemen. Overigens is Polygarde wel een commercieel bedrijf dat gewoon concurreert. Winst maken is echter niet ons enige doel.”

Op de foto reikt de Maastrichtse wethouder André Willems het certificaat uit aan directeur Marc Roemen van Polygarde. Naast hem Annemieke Veijten (opleidingscoördinator en hrm Polygarde). Rechts Joost van den Boorn, directeur van Intergarde en vice-voorzitter van VBe NL. Polygarde maakt onderdeel uit van dit beveiligingsbedrijf. (Foto: Koen den Os)

Recente Berichten

Shedd Nederland

Een politieke show

Benchmark VVNL 2022: groei leden, omzet én flexarbeid

240 (and counting)

Schrijf je in voor de nieuwsbrief