Politie en beveiligers hebben “gegunde macht”

Jaco van Hoorn (Portefeuillehouder Korpscheftaken Nationale Politie) sprak op het VBe NL-symposium over het werk van politie én beveiligers.

Van Hoorn is behalve portefeuillehouder Korpscheftaken ook plaatsvervangend korpschef van de politie-eenheid Zeeland-West-Brabant. In zijn presentatie tijdens het VBe NL-symposium op 10 maart benadrukte hij het belang van kwaliteit in de beveiligingssector. Zijn blik op het politiewerk is nuchter: “Wij zorgen dat er niet te veel gedoe is. Let niemand op, dan wordt het een zooitje.” Bij de burger is er ook een dubbel gevoel, vindt Jaco van Hoorn. Goed dat er politietoezicht is, maar bij het uitgaan moet er in de ogen van het publiek ook veel eigen vrijheid zijn. Dat kan wel eens met elkaar botsen. “Dat noem ik dansen op het slappe koord. De samenleving moet ons gunnen om ons werk te doen. Dat geldt overal. Eigenlijk betekent het dat politie met gezag zijn werk moet kunnen doen.”

“Gegunde macht”

Van Hoorn noemt dit “gegunde macht”. Hij ziet dan in dit opzicht ook nauwelijks verschillen met het werk van beveiligers. Ook voor hen gaat het in zijn visie om gezag. “Met geweld win je uiteindelijk de oorlog niet. Men moet begrijpen dat de politie nodig is voor de openbare orde. In de horeca, maar ook in woningen van burgers. Als er echt iets aan de hand is, dan treedt de politie op. Soms stevig, maar ook om troost en hulp te bieden. De politie komt op voor het onrecht.” Hij ziet daarom vele raakvlakken met het werk van de beveiligingsbranche. “Ook daar heeft de burger zich te schikken naar wat u zegt. Dat betekent dat iemand eventueel uit het café kan worden gezet. Het verschil is het geweldsmonopolie. Als dat nodig is, dan moet er opgeschaald worden richting politie.” Hij is geen voorstander om dit te wijzigen en bijvoorbeeld buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) of beveiligers te voorzien van geweldsinstrumenten als wapens of pepperspray. Binnen de beveiligingsbranche wordt hierover wel gediscussieerd, maar Van Hoorn ziet hier niets in. “Volgens mij zit men hier niet op te wachten. Je haalt mensen uit hun kracht. Goede samenwerking met de politie is essentieel. Belangrijk is om risico’s in te schatten, zonder te escaleren.”

Compliment

Hij deelde een compliment uit naar VBe NL en sociale partners voor de totstandkoming van het Kwaliteitslabel Beveiliging Evenementen Horeca. “Compliment dat er zo veel werk wordt gemaakt van jullie eigen kwaliteit. Ga hiermee door. Kwaliteit moet echter niet afhankelijk zijn van de branchevereniging waar je bij hoort. Dit is niet onderhandelbaar. Mijn oproep vanmiddag: trek samen op. IJzersterke samenwerking in de branche is hard nodig.”  Vervolgens kreeg hij uit handen van Leon Vincken, directeur VBe NL en voorzitter van het Sociaal Fonds Cao Beveiliging, het kwaliteitslabel uitgereikt.

Recente Berichten

Nieuws (successen!) van onze VVNL-leden

XXL Safety

BO beveiligings- en adviesbureau

Vol vermogen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief