De verrassing van het incident

Zijn er overeenkomsten tussen een verkiezingscampagne en het beveiligen van een evenement? Leon Vincken blikt in zijn blog terug op het VBe NL-symposium.

De kiezer heeft zijn rode potlood laten landen voorafgegaan door een stortvloed van analyses, scenario’s, debatten en bijeenkomsten over wie er op ons nationale podium de show mag opvoeren. Het had veel weg van wat beveiligingsbedrijven niet anders doen: analyses maken van alle dreigingen en de zwarte zwanen opzoeken om te bepalen waarop de inzet moet plaatsvinden. Alle risico’s gewikt en gewogen met de opdrachtgever, politie of vergunningverleners om het gevoel van de beste kwaliteit en unieke aanpak van het beveiligingsbedrijf over te brengen. Maar er is ook een groot verschil. Politici wil je kunnen vertrouwen op hetgeen ze voornemens zijn, terwijl je weet wanneer je stemt dat er compromissen gesloten moeten worden. Die een andere uitkomst kunnen geven dan verwacht. In de beveiliging is ieder compromis een aantasting van de beoogde kwaliteit en daarmee ook zelden een reële optie. De opdrachtgever, anders dan een kiezer, eist vooraf en gedurende de opdracht dat de overeengekomen kwaliteit aan alle verwachtingen voldoet en wordt geleverd. Daar kan geen ruis over ontstaan. Vooraf wil hij die zekerheid inkopen.

#Turkijerel

Zoals politici tijdens het verkiezingsproces worden verrast door wat een #Turkijerel is gaan heten en er een crisis uit het niets ontstaat, zo zijn dit soort verrassingen in de beveiliging voor hun klanten nooit goed. Scenario’s zijn vooraf bekend, de veiligheid is waterdicht en passend bij de opdracht. Kwaliteit verzekerd. Maar er is, hoe kan het ook anders, verschil in aanpak en uitvoering door bedrijven. Iedere ondernemer is uniek en kent zijn eigen verdienmodel. Reden voor VBe NL om samen met vakbonden een kwaliteitslabel op te stellen en onze gezamenlijke norm over wat de kwaliteit van een beveiligingsbedrijf moet zijn vooraf vast te stellen. Hiermee weten we wie voldoet aan de hoogst gestelde norm. Tegelijkertijd is er ook het besef dat we het niet alleen kunnen als particuliere beveiliging. We hebben onze keten meer dan ooit nodig. Een keten van burger tot overheid en alles en iedereen die met de beveiligingsopdracht van doen heeft. Een mooi thema voor ons symposium van vrijdag 10 maart jl. in het prachtige Philipsstadion in Eindhoven.

Kwaliteitslabel

Marechaussee, politie en beveiligingsbedrijven, namen ons mee vanaf de middenstip naar het bezoek van Obama en de wereld van misdaad en het herkennen van afwijkend gedrag. Naar de wereld van samenwerking en snel acteren om juist incidenten te voorkomen en kwaliteit van veiligheid te garanderen. Met tot slot een oproep om de normen van kwaliteit vooral samen te formuleren. Een pracht uitdaging die ik, namens onze vereniging VBe NL en betrokken vakbonden met de overhandiging van ons nieuwe kwaliteitslabel aan de plaatsvervangend Korpschef Nationale Politie Jaco van Hoorn wil aannemen. Maar wel met de aanvulling dat de norm verpakt kan zijn in verschillende jasjes. De een heeft nu eenmaal liever een smartphone met de norm van Apple en de ander met de norm van Samsung. Terwijl het toch beide toptoestellen zijn. Zo kan het ook met kwaliteitssystemen. Als je het maar eens bent wat ze minimaal moeten waarborgen, dan is het uiteindelijke resultaat altijd veel meer en blijven we elkaar in de branche prikkelen om de kwaliteit naar het allerhoogste niveau te stuwen.

Leon Vincken, directeur VBe NL

 

Recente Berichten

Nieuws (successen!) van onze VVNL-leden

XXL Safety

BO beveiligings- en adviesbureau

Vol vermogen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief