John van den Heuvel: “Misdaad daalt niet”

Misdaadjournalist John van den Heuvel – tevens dagvoorzitter tijdens het VBe NL-symposium op 10 maart – liet zijn licht schijnen over de toestand van de criminaliteit in ons land.

Om maar meteen één vooroordeel weg te nemen: de onderwereld is niet romantisch, zoals we misschien wel denken als we gezellig op de bank naar The Godfather kijken. Misdaadjournalist John van den Heuvel, dagvoorzitter tijdens het VBe NL-symposium op 10 maart in het PSV-Stadion In Eindhoven, maakt dat aan het begin van zijn presentatie meteen duidelijk. Hij heeft de misdaad van alle kanten gezien. Eerst als politieagent in Amsterdam, maar later als journalist bij De Telegraaf en presentator van vele televisieprogramma’s als Bureau Misdaad, Crime Time en Op de Vlucht. Door de actualiteit moest hij het symposium aan het eind van de dag eerder verlaten. Hij moest voor een nieuw verhaal met het vliegtuig via Parijs naar Frans Guyana om kinderen uit de handen van de misdaad te redden.

Misdaad groeit

John van den Heuvel zet grote vraagtekens bij de cijfers van het CBS dat de misdaad daalt. Eigenlijk gelooft hij er niks van. “Terugkijkend zeg ik dat de misdaad wist te groeien zonder dat politie er invloed op had.” Hij wijt dit onder andere aan de reorganisaties bij politie waardoor volgens hem ervaring en kennis verloren is gegaan. Kritisch is hij ook op de vorming van de Nationale Politie. “Dit zorgde voor navelstaren bij de politie en onzekerheid op de werkvloer. Dit was een gevoelige knauw voor misdaadopsporing.” Van den Heuvel’s opinie over de huidige stand van zaken van de misdaad? “Misschien zijn er wel minder inbraken, maar sommige misdrijven onttrekken zich aan het zicht van de cijfers van het CBS. Noem illegale hennepteelt en motorbendes. Het is ten hemel schreiend. Ik ga dan ook niet mee in de hype dat het allemaal gezelliger is op straat. Dat het veiliger is in Nederland vind ik een gevaarlijke conclusie.”

Eigen beveiliging

Door zijn verhalen over De Hakkelaar, John Mieremet, de IRT-affaire, Willem Enstra en Willem Holleeder kwam ook de veiligheid van John van den Heuvel in gevaar. Tijdens het symposium vertelde hij over zijn ervaringen met persoonlijke beveiliging. “Ik ben daar zonder meer positief over. De branche is de laatste jaren veel professioneler geworden. Ik kan beter bij de branche terecht dan bij de eigen overheid.” Hij looft zowel de inzet van de politie als de beveiliging. “Ik heb de branche sterk zien doorontwikkelen waar je veel profijt van kunt hebben. Let echter wel op het kaf onder de koren. Oriënteer je daarom altijd goed met wie je in zee gaat.”
Door zijn tv-programma’s is hij veel in het buitenland te vinden waar hij eveneens gebruik maakt van particuliere beveiligers met soms een politieachtergrond. “Bij risicovolle klussen is het aangenaam om beveiliging te hebben. Bedreigingen en intimidaties komen in mijn journalistieke werk voor. Dat vind ik niet erg. Je krijgt heftige reacties als je de achilleshiel van de misdaad weet te raken. Bijvoorbeeld als je motorbendes in kaart brengt. Je treft de onderwereld hard met publiciteit.”

Grenzen?

Maar zijn er dan geen grenzen aan het journalistieke onderzoekswerk, zo vroegen enkele aanwezigen zich op het symposium af. John van den Heuvel ziet dat wel degelijk. “De grens is er wel degelijk en dat was in 2002 dichtbij. We doen bij het maken van programma’s alles in goed overleg en bereiden ons goed voor. Soms moet je om juridische redenen dingen laten liggen. Dan weet je dat de bewijsvoering te dun is.”

Recente Berichten

Nieuws (successen!) van onze VVNL-leden

XXL Safety

BO beveiligings- en adviesbureau

Vol vermogen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief