Klant heeft altijd voorrang

Is beveiligen voor een deel eigenlijk ook niet een stuk psychologie? Vincent Kruft (26), directeur van Sightcon in Utrecht, beantwoordt deze vraag zeker bevestigend.

Tekst: Jan Spijk

Eigenlijk rolde Vincent per toeval in de beveiligingsbranche. In zijn studententijd vond hij het “een heel leuk bijbaantje”. Toen wist hij eigenlijk al wel dat hij niet de psychologie in zou gaan. Hij zat op één lijn met de eigenaar van Sightcon en die klik zorgde er voor dat Vincent in dienst trad bij het bedrijf. Eerst als accountmanager, maar hij promoveerde al snel tot directeur. “Ik ben heel erg geïntrigeerd door menselijk gedrag. In mijn dagelijks werk heb ik nog heel veel aan mijn studie psychologie. In ons bedrijf maken we van respect onze kernkwaliteit. Dat vind je ook terug in onze slogan. Ik probeer de kennis die ik heb over te dragen aan het personeel. In onze filosofie komt de klant altijd van rechts; die heeft altijd voorrang.”

Bandje

Iedereen die in dienst treedt van Sightcon krijgt een armbandje met het bedrijfslogo. Docerend: “Het kost het menselijk brein 21 dagen om het gedrag te automatiseren. Wij dagen iedereen uit in die 21 dagen respect naar de medemens uit te stralen, geen denigrerende grapjes te maken en in zijn algemeenheid geen negatieve uitlatingen te doen. Lukt je dat niet, dan moet je het bandje om de andere arm doen. Is op zich niet erg overigens. Het is mij nog nooit gelukt om het bandje 21 dagen om dezelfde arm te houden, wel ben ik ten allen tijde respectvol. Ik probeer het al vijf jaar, maar het is gewoon supermoeilijk.”
Respect begint bij Sightcon allereerst tegenover de eigen medewerkers (circa 100, inclusief oproepmedewerkers). Vincent: “Wij proberen het menselijk aspect binnen het bedrijf vast te houden. Hoe wij werken, heb ik nog niet elders gezien. Daarom noem ik ons bedrijf uniek. We willen iedereen de ruimte te geven om te groeien en met plezier te werken. Het grootste compliment wat je kunt krijgen van klanten die met onze medewerkers in aanraking komen, is dat onze medewerkers warm en hartelijk zijn.” Ook Sightcon krijgt te maken met prijsvechters (‘de cowboys’), maar heel druk maakt Vincent Kruft zich daarover niet. “We verliezen eigenlijk nooit klanten en gaan altijd uit van onze eigen kracht. Prijsvechten is niet onze manier van bedrijfsvoeren. Groei is niet alles. Is het niet veel belangrijker dat je je bedrijf op een prettige manier runt? Dat iedereen zich daarin senang voelt? Als directeur probeer ik mensen gemotiveerd te houden.”

Mediteren

Het onderwerp mindfulness komt dan al snel op tafel. Lange tijd werd dat gezien als zweverig, maar inmiddels zien steeds meer deskundigen het voordeel in van bijvoorbeeld mediteren. Ook Vincent past dit toe in zijn bedrijf. “Het is belangrijk dat je tijd neemt om tot bezinning te komen. Bij onze wekelijkse meeting met medewerkers mediteren we gezamenlijk, maar ikzelf doe het bijna altijd alleen. Dan ga ik in een aparte kamer zitten. Lichten uit, ogen gesloten en ik probeer ademhalingsoefeningen te doen. Daarop moet de focus liggen. En op het accepteren van gedachtes die er zijn. Dat brengt heel veel rust. Als bedrijf geven we onze beveiligers uiteraard stoere trainingen, maar het is van grote waarde dat je ook mentaal fit bent.”
In deze filosofie past ook de 80-20-gedachte. Vincent weet als geen ander dat hij en zijn medewerkers elke dag een lange to do-lijst hebben. “Als je dat gaat afraffelen, ga je misschien meer fouten maken. De kans is aanwezig dat je aan het eind van de dag gestresst bent. Misschien ook omdat je dingen hebt gedaan die een dag later hadden kunnen worden afgerond. Daarom zeggen wij dat je 80 procent van de tijd met 20 procent van de dingen bezig moet zijn. Die 20 procent is de kern van wat op die dag gedaan moet worden. We hebben op onze mobiel ook een klokje, een app, die na 25 minuten afgaat. Dan neem je 5 minuten pauze. Op die manier ben je heel bewust bezig met je werk en zo voorkom je dat je vervalt in de sleur van alle dag. Ja, eigenlijk is dit ook best veel psychologie.”

“Daarom zeggen wij dat je 80 procent van de tijd met 20 procent van de dingen bezig moet zijn”

Hij denkt dat voor de branche er veel nieuwe technologische ontwikkelingen aan zitten te komen. “Bijvoorbeeld het gebruik van een slim camerasysteem in combinatie met RFID chips. Daarmee kun je dan monitoren welke mensen zich waar bevinden op het terrein en ongenode gasten snel uitfilteren op de plekken waar zij niet thuis horen.” Verder is volgens Vincent heel belangrijk om profiling in de interne opleiding van medewerkers op te nemen. “Er is wel een module waarneming in de basisopleiding Beveiliger, maar niet in de opleiding Event Security Officer. Ook is er nogal een verschil tussen het waarnemen van een brand of het waarnemen van afwijkend gedrag. Dan kun je verdachten uit een groep halen. Dat verdient meer aandacht.”

Foto: Pim Geerts

Recente Berichten

Shedd Nederland

Een politieke show

Benchmark VVNL 2022: groei leden, omzet én flexarbeid

240 (and counting)

Schrijf je in voor de nieuwsbrief