De papieren werkelijkheid

VBe NL groeit! Ik heb deze zomer weer de tijd mogen vinden om te schrijven aan ons jaaroverzicht van 2014. Een boeiende klus om niet alleen cijfermatig een oordeel te vellen, zoals dat in onze ledenvergadering gebeurt in het voorjaar, maar vooral om het juiste woord te vinden.


Woorden die wegblijven van de papieren werkelijkheid. Iets waarvan ik een grote afschuw heb. In mijn dagelijkse werkzaamheden, ook buiten onze vereniging, wordt ons deze papieren werkelijkheid steeds meer opgedrongen. Als we maar verantwoorden, beschrijven, vastleggen en vooral laten zien dat we alle mogelijke risico’s hebben afgedekt en mogelijk onheil vooral niet aan ons eigen optreden te danken is. Op zich is dat een eenvoudig en simpel te leren trucje. Echter de daaropvolgende uitvoering wordt zo langzaamaan een regelrechte ramp en onhoudbaar. We verstikken in de bureaucratie en leren niet meer om te vertrouwen op onze instincten.

Het protocol wordt onze baas en in de dagelijkse uitvoering slepen we ons van activiteit naar activiteit. De mailbox, social media en agenda dicteren met woorden en beelden ons bestaan. Laten zien wie en wat je bent en waar je voor staat. En zorg vooral dat het klopt wat je zendt en vastlegt, fouten zijn niet geoorloofd. Maar waar ging het nu om? Juist. VBe NL groeit! Dat zegt eigenlijk al genoeg voor ons jaarverslag dat binnenkort wordt gepubliceerd. Intussen tellen we 59 leden en passeren dit jaar ruim de 60! Daar kan geen woord en beeld in een jaarverslag meer tegen op. Dat is gewoon heldere taal. VBe NL is dé vereniging voor beveiligingsorganisaties. Binnenkort laten we dat nog meer zien in beeld en leggen we de eerste stenen op ons fundament van kwaliteit. En ja dan ontkom ook ik niet aan papier. Maar reken ik VBe NL leden gewoon af op de dagelijkse werkelijkheid van de praktijk. Dat is en blijft onze kracht.

Met ons tweede symposium op 9 oktober laten we dit ook zien. De kracht van het ND nummer, of is dit ook in veiligheidsland juist de basis van een papieren werkelijkheid? Ik hoop u dan treffen om hierover in gesprek te gaan.

Leon Vincken
Directeur VBe NL

Recente Berichten

Nieuws (successen!) van onze VVNL-leden

XXL Safety

BO beveiligings- en adviesbureau

Vol vermogen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief