Twan Hermens: “Een jongensdroom”

Al werkt hij al heel lang niet meer bij de politie, Twan Hermens heeft ook in het beveiligingswerk nog altijd veel baat bij zijn schat aan ervaring als rechercheur.

In 2004 werd hij door de Holkema Group aangetrokken om de onderneming Personal Security Concepts op te richten, waarvan hij directeur werd. Onder zijn dagelijkse leiding worden persoonsbeveiliging en -begeleiding, specialistische onderzoekswerkzaamheden en rechercheactiviteiten uitgevoerd. Hij is verder al ruim vier jaar bestuurslid van de VBE (penningmeester) waarmee hij ambitieuze plannen heeft. Twan Hermens kijkt nog altijd met veel plezier terug op zijn tijd als lid van het observatieteam van -de toenmalige rijkspolitie. “Het mooiste werk dat er is. Het is een jongensdroom.” Van 1980 tot 1995 was hij dagelijks op pad om niet alleen mensen te volgen en te observeren, maar ook het leven van die mensen in kaart te brengen. “Je begint met helemaal niets”, legt de oud-politieman uit. “Stel de politie wil weten binnen welk netwerk je actief bent. Dan gaat een observatieteam kijken wie je ontmoet, waar je naartoe gaat. Elke dag komt er informatie bij en weet de politie meer over jouw profiel. Je hebt het vast al vaak op tv gezien in politieseries. Grote flipovers met allemaal pijlen en foto’s. In het dagelijks leven gaat het ook zo.” Het was voor Hermens een groot avontuur, want het schaduwen hield niet op bij de grens van Nederland. “Samen met de collega’s zijn wij wel eens iemand gevolgd tot Gibraltar aan toe. Een prachtige tijd. Je had nog geen mobiele telefoons en communiceerde via ‘piepers’ en gooide nog kwartjes in de telefooncel om met het rechercheteam te bellen.”

Beveiligingsbranche

Dat was toen. Hij verliet de rijkspolitie en koos bewust voor de beveiligingsbranche. Hij trad in dienst van de Holkema Group. In de evenemententak is Twan Hermens verantwoordelijk voor de beveiliging van grote evenementen, zoals Concert at Sea (Zeeland) en GayPride. In 2009 kocht ICTS Europe, een internationaal georiënteerde beveiligingsonderneming, de Holkema Group. ICTS is werkzaam en veelal gevestigd op luchthavens in bijna heel Europa en daarbuiten. Alleen in Nederland beschikt men (nog) niet over dergelijke opdrachtgevers en dat is nu één van de aandachtspunten van de organisatie. Hermens heeft na de overname een andere rol gekregen. Hij houdt zich nu veelal bezig met acquisitie waaronder  de aanbestedingen van de beveiliging van zowel Schiphol als Eindhoven Airport.

“Samen met de collega’s zijn wij wel eens iemand gevolgd tot Gibraltar aan toe. Een prachtige tijd”

Op dit moment is de onderneming druk doende om alle huidige vennootschapsnamen onder één paraplu te vangen: CTSN Group. Daarom zal Security Concepts binnenkort CTSN Events gaan heten.

Papieren tijger

Naast zijn professionele beveiligingswerk, is Twan Hermens vanaf 2009 penningmeester van VBE. Hij noemt de ambities van de VBE één voor één op. Hij vindt het keurmerk evenementenbeveiliging enorm belangrijk. Hermens: “Het is nu vooral een papieren tijger. Waar wij als vereniging naar toe willen, is dat er controle komt op de werkvloer. Daar gaan we het personeel vragen stellen als: ‘Is er een brandblusser aanwezig en waar staat deze?’ en ‘Heb je een werkinstructie gehad en hoe luidt deze?’. We zijn nu bezig met het maken van een protocol hoe we dit handen en voeten kunnen geven. We doen dat niet alleen, maar in samenwerking met de vakbonden. Die staan er gelukkig helemaal achter.” Met de nieuwe cao Beveiliging kan de VBE verder groeien, maar dat is volgens de VBE-penningmeester geen doel op zich. “Wij vinden het belangrijk dat de collegabedrijven georganiseerd zijn en dat we de cowboys uit het veld weren. Want ondanks de professionalisering zijn er nog té veel bedrijven die de cao bewust niet toepassen en zo de branche een slechte naam bezorgen.”

Symposium

Met een symposium vlak na de zomer (12 september) wil de VBE zich verder op de kaart zetten. Het VBE-bestuur is druk bezig om het programma samen te stellen en interessante gasten vast te leggen. En dan komt zijn politieverleden weer even om de hoek kijken. “Het gaat er echt niet alleen om de kopstukken binnen de beveiligingsbranche bij dit symposium te betrekken. Juist het middenkader van de politie is een belangrijke stakeholder. Al jaren geldt dat in bepaalde regio’s een screening sneller verwerkt wordt dan in andere regio’s. Onze leden hebben hier last van omdat dit de bedrijfsvoering kan schaden. Daarom willen we juist de politie betrekken bij onze werkzaamheden, om hen deelgenoot te maken van onze ervaringen en samen te zoeken naar verbeteringen binnen alle processen.”

Recente Berichten

ProToGa Evenementen B.V.

Nieuwe Haagse Wind

Loonwijzer: loondienst versus zzp

Independant Safety Management Security B.V.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief