“Hoe zichtbaar én herkenbaar is ons veiligheidspersoneel eigenlijk? En hoe belangrijk is die zichtbaarheid? Een rechercheur wil bewust onherkenbaar blijven. Net als spotters op een festival. Terwijl je een gecertificeerde beveiliger juist herkent aan zijn of haar bedrijfsuniform mét V.
Balanceeract
Zien en (niet) gezien worden, dat blijft bij beveiliging en veiligheid een balanceeract. Een evenwichtsnummer dat alleen maar moeilijker wordt. Want de arbeidsmarkt speelt ons parten: politieke onrust over de inzet van zzp’ers (een derde van het aantal beveiligers), beperkingen op flexibele inzet met aanpassingen in de ketenregeling bij arbeidscontracten, het verdwijnen van oproepcontracten én complexe certificering van inhuur (wederom ruim een derde van het aantal beveiligers). De oplossing blijft een zoektocht: naar meer digitalisering en technologische ontwikkelingen (denk aan drones en geautomatiseerde beveiligingssystemen). De keerzijde is onze privacy.
Zichtbare veiligheid
Vaak is ons gevoel van veiligheid nog belangrijker. Want we willen toch allemaal zichtbare, servicegerichte veiligheid waar we vertrouwen in kunnen hebben? Veiligheid die afdwingt en duidelijk is, maar wel vriendelijk: “Dit mag wel, dát niet, en ja u mag rustig doorlopen! Wij waken over u en onze spullen.” Zeker in de huidige maatschappij waarin normen vervagen, en steeds meer mensen minder op hebben met respect voor elkaar en andermans eigendom. De roep om meer ‘blauw’ op straat klinkt al jaren.
Zichtbaar ondernemerschap
Onze minister van Justitie en Veiligheid kiest intussen vol voor de digitale oplossing bij de politie. Grote beveiligingsbedrijven gaan voor een zzp-verbod, vergezeld van het zoveelste cao-conflict met hun vakbonden. En VVNL, inmiddels de vertegenwoordiger van ruim twee derde van alle ondernemers in het veiligheidsdomein? Wij kiezen voor de kracht van zichtbaar ondernemerschap. Want zonder de inzet van onze ondernemers in het veiligheidsdomein lopen we in de fuik van het recht van de sterkste. Of de brutaalste.
Cao Veiligheidsdomein
Voor nóg meer zichtbaarheid – ook op de arbeidsmarkt – is een eigentijdse, sterke cao essentieel. We hebben de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid daarom verzocht om onze cao Veiligheidsdomein algemeen verbindend te verklaren. Dan stopt eindelijk ook de cao-strijd in de branche. En voor de inzet van bekwame zzp’ers zoeken we naar oplossingen. Zelfstandig ondernemerschap past namelijk in onze branche (onze instructies, onze overeenkomst én jurisprudentie laten dat goed zien). Het kabinet lijkt die boodschap sinds deze week ook te begrijpen. Focus op ondermijning: onderbetaling en gedwongen zzp. Althans, dat is de motie die de staatssecretaris binnenkort lijkt over te nemen. We zijn er nog niet; veel blijft onduidelijk.
Onderscheidend blijven
Komende week presenteren we onze oplossingen aan de VVNL-leden. Inmiddels is de grootste vergaderzaal gereserveerd; het wordt volle bak. Fijn om de club dan in groten getale bij elkaar te zien. We blijven ook zichtbaar ondernemend en onderscheidend, samen met onze medewerkers en onze vakbondspartner waarmee de onderhandelingen voor komend jaar vlot verlopen. Onze vaste jaarlijkse cao-index helpt hier prima bij. Forse salarisstijgingen – 30% vanaf 2021 – liggen inmiddels achter ons. Er is weer ruimte om afspraken te maken die passen bij de huidige tijd.
Nieuwe veiligheidswetgeving
Rest tot slot nog de nieuwe veiligheidswetgeving, die er eindelijk komt. Fase 1 volgt binnenkort: vereenvoudiging van legitimatie. Ook ons VVNL-initiatief – een eigen landelijk register beveiligingsprofessionals – komt dichterbij. Met één herkenbaar uniform (over zichtbaarheid gesproken!), duidelijkheid dat toezicht houden beveiligen is én verkeersregelaars die definitief hun plek krijgen in ons veiligheidsdomein.
Kortom: aan zichtbaar en herkenbaar ondernemerschap bij ons geen gebrek!”
Leon Vincken, directeur VVNL