Gevolgen niet te overzien als beveiligingssector geen zzp’ers kan inzetten
Branchevereniging VVNL voerde afgelopen week – in de aanloop naar het Tweede Kamerdebat over de toekomst van zzp’ers, begin september – een gesprek met de Belastingdienst. Inzet: het samen vinden van een oplossing voor de inhuur van inmiddels 12.000 zzp’ers in de beveiliging, een derde van het totaal aantal arbeidskrachten dat er bewust voor kiest zich als zelfstandige te laten inhuren. Een aantal dat volgens CBS-cijfers verder toeneemt. Tot overeenstemming met de Belastingdienst kwam het echter nog niet tijdens het overleg.
Spelregels
Als gevolg van nieuwe wetgeving dreigt de noodzakelijke inzet van zzp’ers in de beveiligingsbranche onmogelijk te worden. VVNL overlegt daarom al gedurende lange tijd met de Belastingdienst over voortzetting van de – in lijn met nieuwe rechtspraak aangepaste – modelovereenkomst zzp voor de inhuur van zelfstandigen in het veiligheidsdomein. VVNL wijst daarbij samen met vakbond AVV: De Democratische Vakbond op de spelregels voor zzp, met rekenmodellen en uitleg over wetgeving en rechtspraak. Tegelijkertijd ligt er ook een cao Veiligheidsdomein die ruim boven de cao voor het grootbedrijf beloont en verregaande autonomie regelt. In deze VVNL-cao staan ook heldere afspraken over de inzet van zzp-krachten.
Modelovereenkomst zzp
De Belastingdienst kiest er echter voor om als handhaver en uitvoerder van belastingwetgeving niet langer normstellend te zijn (lees: samen te werken bij het opstellen van een modelovereenkomst) en meldde tijdens het overleg dat VVNL dit zelf moet regelen. Kortom: een modelovereenkomst zzp vanuit de branche. De Belastingdienst stelt zich daarmee volgens VVNL op als een verlengstuk van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid; ze voeren de druk op – nog voordat er nieuwe wetgeving is – om zzp-inzet volledig in te perken. Met weinig oor en oog voor de gevolgen in het veiligheidsdomein en het (bewust) ondernemend willen invullen van arbeid.
Arbeidsmarkt
Het helpt hierbij niet dat een aantal grootbedrijven in de beveiliging af wil van zzp’ers wegens oplopende kosten, onzekerheid met veranderende wetgeving en verlies van marktpositie. VVNL doet dit niet. Helder is dat er grote knelpunten zijn op de arbeidsmarkt en dat ondernemers en arbeidskrachten anno 2024 keuzes maken die passen bij de huidige marktomstandigheden. De beschikbaarheid van werkenden is hierin allesbepalend, net als de noodzaak tot flexibele inzet, omdat de markt voor private beveiligingsdiensten en verkeersregeling dat vraagt. VVNL constateert bijvoorbeeld nu al een toename van inzet van niet beveiligingspersoneel, zoals buurtwachten, serviceverleners en gastheren/vrouwen. Onlangs werden in Limburg zelfs senioren ingezet als winkelsurveillance.
Verantwoordelijkheid
VVNL maakt zich grote zorgen over de gevraagde capaciteit voor de beveiliging van gebouwen, goederen en personen nu de belastingdienst weinig souplesse toont. De dienst is gewezen op haar (mede)verantwoordelijkheid en gevraagd dit ook aan te kaarten bij de betreffende ministeries. Samenwerking betekent volgens VVNL namelijk samen zoeken naar heldere spelregels bij de inzet van zzp’ers. En niet op korte termijn handhaven, zelfstandig ondernemers ongevraagd wegzetten als werknemers en de verantwoordelijkheid eenzijdig bij de sector neerleggen. Ook de verantwoordelijke bewindspersonen en Kamerleden zijn door VVNL over het oplopende veiligheidsrisico bij de huidige aanpak geïnformeerd. VVNL roept na de zomer haar 300 leden bij elkaar om de koers – een zinvolle samenwerking met de Belastingdienst – verder te bepalen. VVNL-leden die fiscale aanwijzingen krijgen worden – indien nodig – juridisch ondersteund.