Groei bedrijven particuliere beveiliging zet door

Het aantal particuliere beveiligingsbedrijven in Nederland groeit hard. Dat blijkt uit het meest recente Trendrapport Bedrijfsleven van de Kamer van Koophandel (KVK). In vergelijking met november 2021 bleef het aantal stoppers in deze sector vrijwel gelijk (47 om 45), maar verdubbelde het aantal starters: 161 in november 2021 versus 348 in november 2022. Een stijging van 116%. In bijna vijf jaar is het totaal aantal bedrijven in de particuliere beveiliging gestegen van 3.645 naar 9.544.

Twee oorzaken
Deze opvallende stijging heeft twee oorzaken volgens Joris Knoben, hoogleraar Strategie en Ondernemerschap aan de Tilburg University: “Ten eerste is er steeds meer behoefte aan particuliere beveiligers voor allerlei evenementen, bijeenkomsten en locaties (denk aan bouwplaatsen). Aan de ene kant is het een aantrekkelijke sector om als zelfstandige aan het werk te gaan en zo meer zeggenschap te hebben over roosters en tarieven.”

VBe NL: duidelijk signaal
Volgens Leon Vincken, directeur VBe NL, is de groei een duidelijk signaal dat er behoefte is aan ondernemerschap op meer individueel niveau. “Een nieuwe werkelijkheid waarin arbeid op diverse manieren ingevuld wordt. Daarnaast is er in de sector regionaal een toenemende vraag naar ad hoc en flexibele inzet van beveiligingsprofessionals: ondernemers brengen de vraag en het aanbod bij elkaar. We nodigen nieuwe zzp’ers nadrukkelijk uit om lid te worden en zich aan te sluiten bij ons netwerk. Zodat we ook hun belangen collectief kunnen behartigen.”

Trendrapport Bedrijfsleven
Het jaarlijkse KVK Trendrapport Bedrijfsleven geeft – over een periode van 12 maanden – inzicht in het aantal startende bedrijven en bedrijven die zijn beëindigd (gestopt of faillissement). Knoben: “Het is opvallend dat de groei in het aantal stoppers van de laatste maanden niet doorzet. Ondanks de naweeën van de coronacrisis en de huidige kostencrisis neemt het aantal bedrijven dat stopt weer af. Tegelijkertijd blijft het aantal starters hoog en stijgt het totaal aantal bedrijven wederom. Belangrijke kanttekening is wel dat deze stijging vrijwel helemaal voor rekening komt voor groei in het aantal (parttime) zzp’ers.”

Bekijk hier KVK Trendrapport voor meer informatie over ‘starters’ en ‘stoppers’ per sector en regio.

Recente Berichten

ProToGa Evenementen B.V.

Nieuwe Haagse Wind

Loonwijzer: loondienst versus zzp

Independant Safety Management Security B.V.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief