Schiphol, FNV en CNV kiezen voor staatssteun beveiliger – de regio beveiliger in de knel

Voor de buitenwereld onzichtbaar, voor de insider een bittere jarenlange strijd voor erkenning en waardering van een mooi beroep waar Nederland niet zonder kan: beveiliger. Aanbestedingsmacht en volumes regeren echter wie waar mag beveiligen, het kruimelwerk is voor de rest. Een markt onder de tucht van enkele grote partijen, ondermijning en twee vakbonden die slechts het financieel en ledengroei-belang op Schiphol dienen. De regio en 90% van de beveiligingsbedrijven, met duizenden beveiligers ten spijt. Deze hebben het nakijken. De winst en groei van de bedrijfstak die voor 80% bepaald wordt door personele inzet, wordt deze eerste zomer na corona met het Schiphol akkoord opnieuw op zijn kop gezet.

Sleutel tot winstbejag: de cao

De eigen cao Particuliere Beveiliging van onder andere FNV en CNV met het grootste aandeel in de luchthavenbeveiliging zijn voor vakbonden normaliter het strijdtoneel. Hetgeen zich uit in een reeds jarenlange durende juridische strijd met de cao Veiligheidsdomein. Een cao die niet wordt geaccepteerd door FNV en CNV tot op het toneel van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Eén strijd van het grootbedrijf met een aanbestedingsbelang van drie beveiligingsbedrijven op Schiphol en hun cao Particuliere Beveiliging tegen het midden- en kleinbedrijf met de cao Veiligheidsdomein voor de rest van Nederland. Daar waar beveiligen geen massaproduct is maar maatwerk van ad hoc opdrachten en kortdurend van aard. Buiten grootschalige aanbestedingen heerst namelijk dagelijks onzekerheid over continueren van een dienstverlening met smalle marges. Marges die met behulp van een flexibele schil, van ruim 40%, kleinschalige invulling en ‘familiebedrijf’ aandacht tot een succes kunnen leiden. Zo zeer dat deze cao Veiligheidsdomein van de branchevereniging voor deze bedrijven, VBe NL, het verschil blijken te maken. De lonen liggen al jaren 1000 EUR per jaar hoger, er is zeggenschap over eigen werktijden, betaalde mantelzorg en een persoonlijk leerbudget voor beveiligers. Tot het Schiphol-akkoord…

Media-aandacht goed voor staatssteun

Vakbonden FNV en CNV laten hun leden liever deze 1000 EUR langs de neus gaan, reden: actievoeren op onze nationale luchthaven met een groter belang. En met succes! De ideologie van anti-flexibele schil, focus op ledenwinst, een extra forse duit in het financiële vakbondsmandje vanuit de aan de cao verweven sociaal fondsen en scoren op slechte werkomstandigheden op Schiphol, hebben hun voorkeur. Onderhandelen doen deze bonden daarom ook voor het acht uur Journaal met Schiphol zelf dan met de werkgeversverenigingen die over de beide cao’s in de beveiliging gaan. Want 1000 EUR overbruggen is onhaalbaar voor het grootbedrijf. En tegen de flex van de rest van Nederland heerst aversie. Intussen buigt Schiphol in de ontstane chaos van het personeelsgebrek. De drie grootbedrijven maakt het niets uit, want de rekening gaat naar Schiphol. Een zomer uurloon toelage van ruim 35% verstoort intussen de gehele arbeidsmarkt in de regio en ver daarbuiten. Fijn voor de werknemers die deze keuze kunnen maken. Ze verdienen het. De ondernemers en werknemers in de regio hebben nu echter het nakijken. Tegen dit soort afspraken met verkapte staatssteun kan geen bedrijf in Nederland op de arbeidsmarkt concurreren. De beveiliging al helemaal niet. Dat is pas mogelijk als ook de cao voor alle beveiligers op niveau wordt gebracht, maar dat gaat nu net niet gebeuren, want opdrachtgevers in de regio hebben geen overheid of groot publiek achter zich staan. En met gratis OV en 840 EUR/zomermaand extra kan ook een cao die al 1000 EUR/jaar meer biedt niet concurreren op de huidige arbeidsmarkt.

Geldinjectie van korte duur

Passagiers staan komende dagen nog altijd in de rij. Beveiligers moeten worden geworven en opgeleid. Beveiligers laat jullie intussen niets wijsmaken. Deze geldinjectie is helaas van korte duur want de rest van Nederland kan niet volgen zonder dat de cao’s op gelijk niveau worden gebracht en hier zit Schiphol en de overheid niet aan tafel om als pinautomaat te dienen. De cao Particuliere Beveiliging loopt nog altijd 1000 EUR achter op de cao Veiligheidsdomein. Beveiligers op Schiphol geniet van dit extraatje, nu nog uw collega’s in de rest van Nederland!

Leon Vincken

Directeur VBe NL

Recente Berichten

Shedd Nederland

Een politieke show

Benchmark VVNL 2022: groei leden, omzet én flexarbeid

240 (and counting)

Schrijf je in voor de nieuwsbrief