Onvoldoende toezicht op particuliere beveiligingsorganisaties en recherchebureaus

Rapport van Inspectie J&V nodigt uit om te werken aan een toekomst die ‘inspectieproof’ is

De Inspectie Justitie en Veiligheid heeft vorige week een rapport uitgebracht ‘Toezicht door de politie op particuliere beveiligingsorganisaties en recherchebureaus.De hoofdconclusie is dat er niet of nauwelijks sprake is van toezicht door de politie op naleving van de eisen van de vergunning die op basis van de Wpbr zijn afgegeven aan particuliere beveiligingsorganisaties en recherchebureaus. De drie brancheorganisaties, waaronder VBe NL, zijn door de Inspectie hiervoor geïnterviewd.

VBe NL is blij met dit heldere rapport. De inspectie geeft bij herhaling duidelijk aan dat er in de sector nieuwe afspraken gemaakt moeten worden om het toezicht en handhaving van de WPBR te concretiseren. De afgelopen jaren zijn mede op indringend verzoek van VBe NL al een aantal stappen gezet, waaronder aandacht voor centrale werkafspraken en eenduidig beleid vanuit de diverse politieregio’s, alsmede de opzet van een nieuwe landelijke passenregistratie van beveiligers. ​
Tegelijkertijd is bij justitie herhaaldelijk aangedrongen om de verouderde wetgeving te herzien zodat ook duidelijk wordt wat vergunning plichtige activiteiten zijn en wat niet. De grenzen hiervan zijn door nieuwe werkwijzen en inzichten verschoven.

“Quick win te behalen met landelijk beveiligingsregister”

 

Leon Vincken, directeur VBe NL: “de inspectie geeft een goede weergave van onze dagelijkse bevindingen. De minister is aan zet, samen met politie en brancheverenigingen. Wat VBe NL betreft heeft de hoogste prioriteit het landelijk beveiligingsregister, dat speelt capaciteit vrij en het biedt een eerste gevraagde uniformiteit. Het vernieuwen van wetgeving vraagt te veel tijd om hierop te wachten. Met het instellen van een landelijk beveiligingsregister kun je snel effectief resultaat behalen, een zogenaamde quick win. De minister kan met een regeling de weg vrij maken. Daarnaast is het tijd voor een heldere verantwoordelijkheidslijn op het ministerie. Ik zie uit naar verder overleg in de branche en met het ministerie om te bouwen aan een toekomst die ‘inspectieproof’ is.”

Het volledig rapport is hier te downloaden.

Recente Berichten

VVNL groeit: meer leden (283) en meer omzet

ProToGa Evenementen B.V.

Nieuwe Haagse Wind

Loonwijzer: loondienst versus zzp

Schrijf je in voor de nieuwsbrief