Veiligheidsdomein zit middenin arbeidsmarktcrisis

VBe NL hield dinsdag 12 oktober in Utrecht voor het eerst weer een fysieke bijeenkomst. Het was een gecombineerde netwerkbijeenkomst en ledenraadpleging.

Tekorten

Voorzitter Peter Hoes van VBe NL maakte een rondje langs de velden om te peilen hoe de stemming binnen de bedrijven is. Eén zaak werd helder: er is een nijpend tekort aan arbeidskrachten. Danco van der Ley van Andor Security Services: “Ik heb soms opdrachten moeten annuleren omdat ik te weinig mensen had. Ik houd mijn hart vast voor het komende jaar. Het doet zeer dat je als ondernemer opdrachten moet afzeggen.”

Hard aan de bak

Duidelijk werd dat de evenemententak door de uitbraak van het coronavirus zwaar is getroffen. Vaak kwamen er wel andere opdrachten voor terug zodat de bedrijven wel draaiende werden gehouden. Dat geldt ook voor CTSN. “We zijn nu weer aan het opschalen”, zei HR-manager Marijke Tuninga. “De arbeidsmarkt is wel een probleem. We halen mensen bijna letterlijk van de straat. We moeten echt hard aan de bak om de branche weer interessant te maken. Samenwerking met ROC’s is hard nodig.”

Economische en coronacrisis

Directeur Leon Vincken gaf aan dat het arbeidsmarkttekort de laatste jaren verbloemd is door de economische en de coronacrisis. “Eigenlijk hadden we vijf jaar geleden ook al een arbeidsmarktcrisis. Het geldt niet alleen voor het veiligheidsdomein, iedere sector heeft hiermee te maken.”

Ron Leemans van Centurion zei dat zijn bedrijf een zware tijd achter de rug heeft. “Gelukkig beveiligen we zeven winkelcentra in de Amsterdamse regio. Ook dankzij het beveiligen van tv-opnames bleven we doordraaien. Voor ons is het lastig de juiste man of vrouw te vinden.”
Jenny

Jenny Meijerink-Koning van Smile Security heeft ook enkele keren ‘nee’ moeten verkopen aan potentiële opdrachtgevers. “Leerlingen konden bovendien niet afstuderen. Sommige hebben voor een andere opleiding gekozen en die zijn we dus kwijt.” Kortom: een enorme opdracht voor de branche om de komende jaren deze arbeidsmarktcrisis op te lossen.

Cao-resultaat

Tijdens de bijeenkomst werd ook het principe-akkoord voor de nieuwe cao Veiligheidsdomein besproken. Dit wordt volgende week aan de werknemers voorgelegd.

 

Recente Berichten

Shedd Nederland

Een politieke show

Benchmark VVNL 2022: groei leden, omzet én flexarbeid

240 (and counting)

Schrijf je in voor de nieuwsbrief