Het seizoen barst los

We mogen weer! De lockdown gaat er nu wel zo goed als van af. Een belangrijke hobbel om verspreiding van corona tijdens evenementen en festivals te voorkomen wordt de toegangscontrole. Die blijkt nu inmiddels ook genomen. Voor iedereen die gevaccineerd is komt er in de corona-app een toegangsbewijs.

Toch nog beperkingen

Helemaal vlekkeloos zal de opening niet gaan. Zo zijn nog vele honderdduizenden gevaccineerden niet centraal geregistreerd. Ook moeten nog nadere details over de 1,5 meter en mondkapjes volgen en kunnen mogelijke nieuwe uitbraken en mutaties het ontluikende festivalgevoel danig verstoren.

En niet helemaal onbelangrijk: hoe zit het met ónze core business? Zijn er voldoende beveiligers op te trommelen? Zijn er nog voldoende flexwerkers en oproepkrachten thuis wachtend in beeld? De signalen zijn niet positief. Er is grote krapte. Helaas was er ondanks onze inspanning en lobby geen financiële ruimte en bereidheid om onze noodzakelijke flexibele festivalschil overeind te houden. En ook alle opleidingen lagen stil. Weinig ondernemers en studenten die nog een snelle heropening voorzagen en intussen andere keuzes gemaakt hebben. Daarbij, zonder de praktijk kan niet voor beveiliging van evenementen opgeleid worden.

Geen concessies op veiligheid

Stemmen in de sector gingen op om dan maar vrijwilligers of studenten zonder enige opleiding in te zetten en te trainen on the job. Daarin gaan we niet mee. De veiligheid van publiek, artiesten en allen die werkzaam zijn op een festivalterrein heeft topprioriteit. Daar zijn concessies niet op zijn plek. Daar staan goed opgeleide professionals naast de vele ervaren krachten.

In de veiligheidsregio’s en lokaal door burgemeesters zal hierop scherp toegezien moeten blijven. De druk zal groot zijn. Begrijpelijk. We willen weer terug naar een vol evenementenseizoen. Maar we zijn er nog niet.

En dan nog die anti-flex

Vraag is of we ooit nog seizoenen krijgen als voor de pandemie, want ook de SER trapt ineens fors op onze rem met haar anti-flex-akkoord. Wetende dat festivals voor 90% rusten op flexibele ad hoc niet vooraf planbare inzet. Maar dat dossier is voor na deze zomer. Laten we nu eerst maar eens van start gaan en weer beginnen te genieten van een top Hollands product en onze festivals waar mogelijk maximaal voorzien van beveiliging met een glimlach en scherp oog voor u en onze veiligheid.

Fijne zomer!

Leon Vincken
Directeur

 

Recente Berichten

VVNL groeit: meer leden (283) en meer omzet

ProToGa Evenementen B.V.

Nieuwe Haagse Wind

Loonwijzer: loondienst versus zzp

Schrijf je in voor de nieuwsbrief