Coronabaan verstoort markt

De Telegraaf publiceerde vanochtend een artikel over de coronabanen die eerder door VBe NL bekritiseerd zijn.

Het kabinet maakte eind vorig jaar miljoenen vrij om werkloze koks, evenementenbouwers en flexwerkers tijdelijk in te kunnen zetten in cruciale sectoren. Maar het loopt niet storm voor de coronabanen. Toch is nu besloten de regeling langer open te stellen, tot onvrede van ondernemers in de beveiligingsbranche. Het doel van de aanpak was specifiek om mensen die geen werk hadden door de crisis tijdelijk aan werk te helpen op plekken waar de werkdruk te hoog werd. Zo kregen toezicht- en handhavingsorganisaties er veel werk bij vanwege de coronamaatregelen die moesten worden gehandhaafd. De coronabanen moesten een deel van de taken van boa’s en politiemensen uit handen nemen, maar daar vooral niet mee concurreren.

Zwaar weer

Toch wringt daar de schoen wel volgens ondernemers in de beveiligingsbranche. “Wij hebben in onze branche tienduizend man thuiszitten omdat er veel werk is weggevallen, waarom is daar niet eerst naar gekeken?” vraagt Leon Vincken van brancheorganisatie VBe NL zich af. “Ook in onze sector is het zwaar op dit moment, wij hadden extra werk goed kunnen gebruiken. Nu loopt een barman of werkloze piloot in de stad te handhaven.” Ondanks de onvrede heeft het kabinet bij de verruiming van het steunpakket donderdag aangekondigd de aanvraagperiode voor coronabanen te verlengen. “Gezien de verwachte drukte in publieke en buitenruimtes in de zomermaanden, zal er aandacht blijven voor toezicht en handhaving. Om dat binnen de gemeenten ook in deze periode te ontlasten zal de regeling worden verlengd tot 1 oktober,” zo meldt het kabinet.

Dat de minister de coronabanen alleen wilde inzetten voor eenvoudige taken, zoals fietsen verwijderen of huisvuilzakkencontroles, gaat er bij Vincken niet in. “Wij begrijpen dat ze mensen aan het werk willen houden, maar op deze manier wordt ons vak uitgehold. Bij wet is geregeld dat alleen particuliere beveiligers op bepaalde plekken handhaven. Wat ons betreft is de introductie van de coronabanen dan ook een verstoring van de arbeidsmarkt.”
Bron: De Telegraaf

 

Recente Berichten

Shedd Nederland

Een politieke show

Benchmark VVNL 2022: groei leden, omzet én flexarbeid

240 (and counting)

Schrijf je in voor de nieuwsbrief