Handhaving coronabanen kabinet “gemiste kans”

Minister Ferd Grapperhaus (Veiligheid & Justitie) blijft bij het kabinetsstandpunt coronabanen te introduceren om politie en boa’s te ontzien.
Hij schrijft dit in een Brief reactie minister Grapperhaus inzake coronabanen aan onder andere VBe NL. VBe NL had samen met de andere brancheverenigingen in het veiligheidsdomein eind vorig jaar haar verbazing uitgesproken over deze coronabanen. De brancheverenigingen wezen toen in een brief aan het kabinet op artikel 1.1.c. van de Wet particuliere beveiligingsorganisaties en recherchebureaus. Hierin is beschreven dat het bewaken van de veiligheid van personen en goederen en het waken tegen verstoring van de orde en rust op terreinen en in gebouwen is voorbehouden aan goed opgeleide beveiligers.

Verstoring arbeidsmarkt

Het inzetten van vrijwilligers en/of ongeschoold personeel verstoort op een zeer ongewenste manier de veiligheidsmarkt, aldus de drie brancheverenigingen. Bovendien hebben beveiligingsbedrijven al heel veel klappen in de coronatijd gekregen en ontving de evenementen- en horecabeveiliging geen financiële ondersteuning van het kabinet.

In een reactie schrijft Grapperhaus nu dat het niet om handhavings- en beveiligingswerkzaamheden gaat. “De coronabanen in het domein toezicht en handhaving hebben tot doel de politie en boa’s te ontlasten. Zij zullen werkzaamheden verrichten zoals het fungeren als gastheer/vrouw om mensen de weg te wijzen, voorlichting te geven, mondkapjes uit te delen, verkeerd geparkeerde fietsen te verwijderen of huisvuilzakkencontrole.”

Teleurgesteld

VBe NL is teleurgesteld over de brief en het feit dat de minister niet ingaat op het verzoek van de gezamenlijke brancheverenigingen in gesprek te gaan over de coronabanen. “Een gemiste kans”, aldus directeur Leon Vincken van VBe NL. “We blijven erbij dat de introductie van coronabanen een verstoring is van de arbeidsmarkt en dat dit standpunt in de sector de deur nog verder openzet naar vervaging van bewaken en toezichthouden en hetgeen daarover reeds wettelijk is bepaald. Een gastheer/vrouw die de weg wijst kan ook een verkeersregelaar zijn. Deze gastheer houdt heel snel toezicht als zijnde bewaking.”

 

Recente Berichten

Nieuwe Haagse Wind

Loonwijzer: loondienst versus zzp

Independant Safety Management Security B.V.

Security Support

Schrijf je in voor de nieuwsbrief