Spannend

In meerdere opzichten zijn de komende weken spannend, aldus directeur Leon Vincken in zijn nieuwste blog.

De Britse variant, een nieuwe bewegende routekaart, een treffen voor drie bestuursrechters, de organisatie van zzp’ers, de start van ons nieuwe leerportal, het taakstrafverbod bij geweld en ja ook het begroeten van nieuwe collega’s. Waar moet ik beginnen in mijn overvolle lijst waarvan zomaar een greep woorden door mijn hoofd schiet als het weer tijd is voor dit blog.

Pandemie

Bovenaan natuurlijk op eenzame hoogte de pandemie en de aanhoudende crisis. Maar is dit nog wel een crisis? Het is een tijd van hoge onzekerheden en risico’s. Dat zal niet anders zijn met een vaccin of zonder corona en lockdown. Kijk maar naar ons klimaat of de economie die zo langzamerhand het leven van vele toekomstige generaties beïnvloedt. Hoezo problemen voor pensioenfondsen met hun discussies over jong en oud en wie de meeste pijn moet lijden? De geldpersen van centrale banken maken intussen vele overuren voor alle monopoliegeld. Geld dat nog verdiend moet worden, maar door wie en wat? In ieder geval een extra probleem voor de beveiliger op straat, want de pensioenvoorziening voor deze schiet sowieso al flink tekort. Hierover zijn we inmiddels in gesprek.

Dispensatie cao

Dan het treffen met drie bestuursrechters: wel of geen dispensatie van de Algemeen Verbindend Verklaring (AVV) van de cao PB. De minister is helder: VBe NL en haar leden hebben hiervoor dispensatie. Wel, FNV, CNV en de NVB zien dit nog altijd niet zitten. Hun cao is de maat voor iedereen. Geen plek voor de breed sectorale aanpak van VBe NL. Niet meer flex en ruimte voor ad hoc. Stop zzp’ers en ruimte voor het vaste contract bij het grootbedrijf, zo stellen zij. Het oordeel is nu aan de rechters. Intussen hebben steeds meer bedrijven hun oordeel geveld dat onze aanpak de beste route is. VBe NL passeert binnenkort de 140 leden! Chapeau en dat zonder de aantallen zzp’ers. Ons netwerk leeft en draagt bij aan nieuwe normering en innovatie in veiligheidsoplossingen passend bij de arbeidsmarkt anno jaren 20 van dit decennium. En ja desondanks ook in ons netwerk is veel schade en leed van de lockdown. Bedrijfsvoering dicht en meer agressief gedrag van publiek met korte lontjes.

Zwaar bestraft

Gelukkig dat dit laatste voor in ieder geval beveiligers en verkeersregelaars met een publieke taak zwaar bestraft gaat worden met minimaal een celstraf. Mede dankzij VBe NL! Daar ben ik dan wel trots op. De 2e Kamer is inmiddels akkoord. Voor beveiligers en verkeersregelaars die over het algemeen in de publieke ruimte actief zijn, een prima steun in de rug. Nog even wachten op de stemming in de 1e Kamer. Dik een jaar geleden zaten we hiervoor bij de minister. Verkeersregelaars en beveiligers: daar blijf je van af! Binnenkort treffen we de minister weer op werkbezoek bij een van onze leden.

Voor en door onze leden is het cliché vaak. Maar bij VBe NL zit dat in het DNA. Samen en gelijk. Zo schrijven we allemaal mee aan onze cao en krijgen deze maand werknemers toegang tot een eigen leerportal om hun skills verder te ontwikkelen. Ja een spannende periode, zeker nu ik naast de vele nieuwe leden ook twee nieuwe collega’s mag verwelkomen. Nieuwe energie in ons secretariaat en ondersteuning van ons beleid. Welkom aan iedereen in ons groeiend netwerk. De grootste en spannendste werkgeversvereniging in het Veiligheidsdomein.


Leon Vincken
Directeur VBe NL

 

Recente Berichten

VVNL groeit: meer leden (283) en meer omzet

ProToGa Evenementen B.V.

Nieuwe Haagse Wind

Loonwijzer: loondienst versus zzp

Schrijf je in voor de nieuwsbrief