Mondkapverplichting ‘beleefd oplossen’


Marloes Duin van ons lid Centurion Beveiliging in Amsterdam werd dinsdag 1 december geïnterviewd door Martijn de Rijk van BNR Nieuwsradio.
Dit was de dag dat er nationaal een mondkapverplichting geldt voor binnenruimtes (in ieder geval tot 1 maart 2021). Rode draad in de boodschap van Marloes is dat de manier van communiceren van beveiligers heel belangrijk is. “Ik begin altijd met groeten. Goedemorgen. Mag ik u er op attenderen dat u een mondkapje op moet hier?”

Beleefd

Beleefdheid is belangrijk, aldus Marloes. En ze let altijd op wie ze aanspreekt. “Je manier van communiceren moet je aanpassen aan je doelgroep die je aanspreekt. Een oudere mevrouw spreek je anders aan dan een jongen.” Uiteindelijk is het mogelijk dat een beveiliger de politie inschakelt, maar Marloes heeft dat in haar 18-jarige loopbaan nog nooit hoeven doen. Uiteindelijk ligt de verantwoordelijkheid om een mondkapje op te doen in winkels bij de persoon zelf. “Dan zijn de consequenties ook voor diegene zelf. Het gaat om het gedrag van de persoon.”

Luister hieronder het hele interview:

Brandbrief brancheverenigingen

Directeur Leon Vincken werd eveneens geïnterviewd door BNR Nieuwsradio. Dit naar aanleiding van de brandbrief van VBe NL en de andere brancheverenigingen over het plan van minister Grapperhaus 3500 ‘coronabanen’ te creëren om politie en boa’s te ondersteunen. Namens VBe NL toonde Leon Vincken zich bij BNR Nieuwsradio verbaasd over dit plan waarbij niet is overlegd met het veiligheidsdomein. De brancheverenigingen wijzen in de brief op artikel 1.1.c. van de Wet particuliere beveiligingsorganisaties en recherchebureaus. Hierin is beschreven dat het bewaken van de veiligheid van personen en goederen en het waken tegen verstoring van de orde en rust op terreinen en in gebouwen is voorbehouden aan goed opgeleide beveiligers. Hiervoor kun je dus geen horecapersoneel inzetten dat nu werkloos thuis zit. Daarom willen de brancheverenigingen overleggen met de minister.

 

 

Recente Berichten

NVB veroorzaakt onnodig onrust

The Protection Company BV

Wil de echte pa(a)shaas opstaan?

AA-Security

Schrijf je in voor de nieuwsbrief