VBe NL blij met inzet beveiligers in winkels

De detailhandel gaat particuliere beveiligers en toezichthouders inzetten die de coronamaatregelen in winkels en winkelgebieden moeten handhaven.

Dit meldt RTL Nieuws. Die maatregelen worden strenger als binnenkort de coronawet van kracht wordt. Het wordt dan onder andere verplicht een mondkapje te dragen in winkels. Naar verwachting gaat dit per 1 december in.

Blij met afspraken

VBe NL had al eerder gepleit voor handhaving van coronaregels door professionele beveiligers. “Wij zijn daarom blij met deze stap van de detailhandel”, zegt directeur Leon Vincken van VBe NL. “Eerder dit jaar zagen we nog te veel vrijwilligers de regels handhaven. Dit hoort echt tot de taak van professionals.” De Wet Particuliere Beveiliging en Recherchebureaus (WPBR) is helder over wie mag beveiligen en toezicht houden in publieke binnenruimten. Deze taak is wettelijk geborgd bij de particuliere beveiliging en mag niet worden uitgevoerd door werknemers en/of vrijwilligers die daartoe niet zijn opgeleid en dus niet bekwaam en bevoegd zijn.

Als een klant op verzoek van een beveiliger nog steeds weigert een mondkapje te dragen en ook de winkel niet wil verlaten, kan een beroep worden gedaan op handhaving of de politie. Hierover zijn afspraken gemaakt met het Veiligheidsberaad en de ministeries van Justitie & Veiligheid en Economische Zaken, aldus het bericht op de website van RTL Nieuws. VBe NL rekent op steun van de lokale politie als iemand weigert een mondkapje te dragen en wanneer bedrijven zich niet houden aan de inzet van particuliere beveiliging voor dit toezicht.

Recente Berichten

Nieuws (successen!) van onze VVNL-leden

XXL Safety

BO beveiligings- en adviesbureau

Vol vermogen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief