VBe NL in EenVandaag over geweld tegen hulpverleners

Directeur Leon Vincken gaf in EenVandaag commentaar op het wetsontwerp over het niet langer geven van taakstraffen bij geweld tegen hulpverleners.

Op dit moment belandt 40 procent van de geweldplegers tegen hulpverleners (waaronder beveiligers en verkeersregelaars) achter de tralies, blijkt uit cijfers van de Raad voor de Rechtspraak. Als het aan ministers Grapperhaus en Dekker ligt, wordt dat 100 procent. Directeur Leon Vincken is blij met het wetsvoorstel. VBe NL heeft hier sterk voor gepleit en is blij dat het kabinet dit nu in wetgeving omzet. “We zien dat daders met een taakstraf wegkomen. Het signaal moet veel duidelijker en veel harder zijn. Zeker omdat ze van een taakstraf weinig leren. Ze moeten inzien dat je echt met je handen van hulpverleners af moet blijven”, zegt Vincken in de uitzending van EenVandaag.

Meer geweld tegen hulpverleners

Daarnaast wijst Vincken erop dat het geweld tegen hulpverleners de laatste jaren toeneemt. In 2017 waren er bijna 11.992 meldingen van geweld tegen onder meer politieagenten, ambulancepersoneel, beveiligers en verkeersregelaars, blijkt uit cijfers van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Vorig jaar steeg dat aantal tot ruim 13.383. De meldingen variëren van bedreiging tot poging tot moord. Vincken hoopt dat het geweld tegen hulpverleners door de nieuwe wet zal afnemen. “Wij denken dat mensen wel drie keer nadenken voor ze een hulpverlener aanvallen, als ze weten dat ze dan in de gevangenis komen.”

Kijk hier de uitzending van EenVandaag van 6 oktober, het item over het wetsontwerp begint na circa 20 minuten.

 

 

 

 

Recente Berichten

VVNL groeit: meer leden (283) en meer omzet

ProToGa Evenementen B.V.

Nieuwe Haagse Wind

Loonwijzer: loondienst versus zzp

Schrijf je in voor de nieuwsbrief