VBe NL: meer respect nodig voor werk verkeersregelaars

In het afgelopen snikhete weekend was het weer raak: veel geweldsincidenten tegen verkeersregelaars die werden ingezet om het verkeer in goede banen te leiden.

Naast scheldpartijen, het negeren van aanwijzingen van verkeersregelaars was er ook fysiek geweld. Zo werd een verkeersregelaar in Scheveningen geslagen met een ploertendoder.

Publiekscampagne

VBe Nl constateert dat deze ontwikkeling al geruime tijd aan de gang is (ook al voor de coronacrisis).”Er is weinig respect voor verkeersregelaars en automobilisten nemen soms de regie in eigen hand. Onacceptabel”, aldus directeur Leon Vincken van VBe NL in een interview bij BNR Nieuwsradio. “Hieraan moet echt een eind komen. Wij pleiten voor een publiekscampagne. De verkeersregelaar leidt het verkeer en iedereen moet de aanwijzingen opvolgen. Ze zijn hiervoor opgeleid”, benadrukt Vincken. Hij is blij dat daders van geweld tegen verkeersregelaars, na akkoord van de Tweede Kamer op het wetsvoorstel van deze zomer, niet meer wegkomen met een taakstraf, maar dat er echt vervolgd wordt met een gevangenisstraf. Hij denkt verder dat een bodycam wellicht een oplossing is om het geweld in te dammen. VBe NL krijgt geregeld signalen binnen van leden en persoonlijke verhalen van verkeersregelaars dat geweld aan de orde van de dag is.

Te veel vrijwilligers

VBe NL heeft een cao voor verkeersregelaars afgesloten met regels over werktijden, salaris en opleiding. Veel verkeersregelaarsorganisaties zijn niet aangesloten bij een branchevereniging. Leon Vincken ondersteunt het pleidooi van CDA-Tweede Kamerlid Chris van Dam om hier kritisch naar te kijken. Van Dam waarschuwde voor de lange uren die verkeersregelaars in de hitte op de weg staan. “Er staan te veel vrijwilligers op de openbare weg. Wij zijn al langer voorstander voor een minimumleeftijd van 18 jaar, voor betere opleidingen en roepen daarom werkgevers van verkeersregelaars op zich aan te sluiten bij VBe NL. Dan kunnen we gezamenlijk de verkeersregelaarsbranche verder professionaliseren. Met vakbond De Unie maken we graag afspraken over de arbeidsomstandigheden die dan ook voor alle bedrijven en hun verkeersregelaars van toepassing zijn.”

Recente Berichten

Shedd Nederland

Een politieke show

Benchmark VVNL 2022: groei leden, omzet én flexarbeid

240 (and counting)

Schrijf je in voor de nieuwsbrief