Tijd voor bredere visie op veiligheidsdomein

We raken in het veiligheidsdomein in een klem, aldus directeur Leon Vincken in zijn weblog.

De miljoenennota is weer gepresenteerd, maar dat de Koning nog altijd een baard droeg was hét nieuwsitem. Oftewel de wereld draait door als iedere dag in dezelfde snelheid maar met nieuwe gezichtspunten. En deze laatste wijzigen op steeds hogere snelheden. Economisch gaat het ons voor de wind, maar een drone-aanval in het Midden Oosten geeft direct een bezorgde blik aan de pomp. Om nog maar te zwijgen over de Brexit-soap, de handelsoorlog en onze eigen dagelijkse beslommeringen, zoals het bereiken van een cao-resultaat en concurrenten die er alles aan doen om onze Cao Beveiliging (vanaf 1 oktober genaamd Cao Veiligheidsdomein) te dwarsbomen. Dagelijks is er voor ieder wel weer goed dan wel minder goed en voor sommigen ook weer vervelend en slecht nieuws. De liquidatie van een strafrechtadvocaat…

Meer technische- en manbeveiliging is het antwoord, nog meer recherche en onderzoek. Ook te lezen in diezelfde Miljoenennota, innovatie bij de Politie in samenwerking met veiligheidspartners. Het gaat dan over taken. Dat snap ik wel. We noemen het innovatie want er dreigt een personeelstekort in de hele veiligheidsketen en waar niet? We moeten alle handen en voeten, de ogen en oren die vrij zijn benutten op alle plaatsen waar de veiligheid dat vraagt. Werken in de beveiliging is een zwaar beroep. Voor menigeen betekent het volhouden tot je de AOW hebt bereikt met een magere pensioenaanvulling.

We raken in een klem. Het is hoog tijd voor een bredere visie op het veiligheidsdomein, op de gehele keten, samen met alle partners. Dan gaat het niet over tenders en aandeelhoudersgewin, maar om de inhoud. Hoe kunnen we het veiligheidsdomein voldoende bemensen, de veiligheidsvraag van het publiek en bedrijven het beste beantwoorden en klaar zijn voor de komende decennia? Dat vraagt leiderschap op alle niveaus, maar vooral ook elkaar de ruimte geven om te innoveren en kansen te zien hoe dit vraagstuk op te lossen. Zonder politieke agenda en posities maar juist vanuit die inhoud. Hierbij zijn de beveiligingsbedrijven ieder afzonderlijk en vanuit hun samenwerkingsverbanden aan zet vanuit diversiteit, kracht en succes. Samen met al hun vakprofessionals of ze nu het verkeer regelen, een check in op de luchthaven beveiligen of een nooduitgang op een festival bewaken.

Als dit beoogd wordt met de Miljoenennota dan zeg ik, bel me! Intussen pak ik mijn telraam en schrijf ik een overzicht voor onze leden en reken de indexatie voor 2020 door. Ja want intussen moet de zaak wel blijven draaien en onze top arbeidsvoorwaarden betaald worden.

Leon Vincken
Directeur

 

 

Recente Berichten

Nieuwe Haagse Wind

Loonwijzer: loondienst versus zzp

Independant Safety Management Security B.V.

Security Support

Schrijf je in voor de nieuwsbrief