De filosofie van Forty4: ontzorg de klant!

Ben Vosselman (rechts op de foto) en Wouter Spithorst van Forty4 Safety and Security (Purmerend) zijn een paar uur voor de live uitzending van RTL Late Night al aanwezig op de set in hotel Schiller in Amsterdam.

Tekst: Jan Spijk

Ze ogen ontspannen, maar zijn alert. “Je weet nooit wat er gebeurt. Elke avond is weer anders. Er kan zo maar iemand op een tafel gaan staan dat in werkelijkheid al een keer gebeurd is”, herinnert Vosselman zich. Zo maar een doordeweekse avond in de feestmaand december. Het Rembrandtplein in Amsterdam staat vol met eettentjes. Keus zat, van snacks tot poffertjes. Boven deze tentjes torent hotel Schiller uit. Vijf keer per week wordt vanuit dit hotel RTL Late Night uitgezonden. Het is rond 20.30 uur, maar de voorbereidingen voor de uitzending zijn al in volle gang. Camera’s staan klaar, er is een soundcheck, het draaiboek ligt klaar. Presentator Humberto Tan leest het script, overlegt met de redactie en rond 21.30 uur is er een generale repetitie.

Genieten van de entourage

Ben Vosselman en Wouter Spithorst (ze richtten zes jaar geleden het bedrijf Forty4 Safety and Security op) genieten van de entourage. Ze begonnen ooit als brandwacht en raakten daardoor gewend aan de mediawereld: theater Carré, het Rijksmuseum, vele evenementen en media-optredens: ze kennen het op hun duimpje. Ze waren ook bij de première van Gooische Vrouwen 2.
Vosselman: “Inmiddels hebben we een enorm netwerk. Wij kiezen voor de persoonlijke aanpak. We staan niet alleen als beveiliger op de werkvloer, maar maken ook veiligheidsplannen. Forty4 doet het net even anders. Wij kennen de media ook heel goed en kijken niet raar op van camera’s. Onze mensen weten hoe je tijdens een live uitzending moet lopen, zodat je de cameramensen niet hindert. Dat stellen opdrachtgevers enorm op prijs.” Spithorst: “Wij kijken ook bewust waar je wie inzet. De ene beveiliger is erg geschikt voor de beveiliging van voetbalclub FC Volendam, iemand anders is hier in hotel Schiller op zijn plek. Wat bij ons voorop staat is dat wij de klant ontzorgen. Wij werken met ervaren beveiligers die in de eerste plaats gastheerschap uitstralen.”
Op tafel

“Het zit in je genen. Dit bedrijf is echt ons ding”

Ben was zelf werkzaam als beveiliger toen bij Late Night iemand uit het publiek op tafel sprong. Ook werd hij geconfronteerd met een streaker bij de show van Paul de Leeuw. “Dan is het contact met de presentator heel belangrijk. Paul de Leeuw ging het gesprek met de streaker aan en daarom hoefde ik niet in te grijpen. Je moet dat dan wel aanvoelen.” Op de vraag of het niet intensief is om enkele keren per week ’s avonds beveiliger te zijn bij een live uitzending dat bijna tot middernacht duurt, glimlachen ze: “Ach”, zegt Ben, “het is een deel van je leven, we zijn vakidioten. Nu hoef ik thuis niets uit te leggen, omdat mijn partner ook beveiliger is.” Wouter: “Het zit in je genen. Dit bedrijf is echt ons ding. Het geeft ons een prettig gevoel. We vinden het leuk werk. Noem maar op, we zijn bij concerten van Nick & Simon, bij dancefestivals en rond de jaarwisseling heb je feesten van 500 tot 10.000 bezoekers. En in het voorjaar gaan we weer naar buiten.”

Luidruchtig

Inmiddels zitten we minder dan een uur voor de uitzending en stroomt het publiek langzaam de receptie van het hotel binnen. Jacco van de productie van RTL late Night warmt het publiek op. De bedoeling is hiermee een leuke sfeer te creëren. Een paar jongens die duidelijk al een paar biertjes achter de kiezen hebben, reageren net wat te luidruchtig. De beveiligers van Forty4 hebben snel hun conclusie getrokken: als we die toelaten tot de uitzending, kan het wel eens hommeles worden. De jongens krijgen het advies hun biertje op te drinken en dan naar huis te gaan. Ze accepteren het zonder morren. Ook weer een voorbeeld van professioneel en adequaat optreden. In een speciale ruimte in het hotel worden de gasten ontvangen. Deze avond zijn dat onder andere acteur (tevens zanger) Thomas Acda over zijn hoofdrol in een nieuwe politieserie, PvdA-Kamerlid Marith Rebel over haar plan om te voorkomen dat kinderen de verslaving overnemen van hun ouders en oud-premier Jan Peter Balkenende.

Gemakkelijk en moeilijk

Het lijkt op het eerste gezicht misschien een makkie, zo’n uitzending van Late Night. Ben Vosselman zegt dat deze job twee kanten heeft. “Er kan zo maar iemand opstaan, dus je scant iedereen die binnenkomt. Ziet hij er apart uit? Gedraagt iemand zich opvallend of probeert juist onopvallend te zijn? Je moet altijd scherp blijven.” Gelukkig, de uitzending verloopt ook deze avond gesmeerd. Gevarieerde gasten, gevarieerde onderwerpen met een mix van serieuze onderwerpen en entertainment. Waar Ben en Wouter ook heel blij mee zijn is de samenwerking met de politie. “De gemeenten stellen steeds strengere eisen en wij hebben nu ook een vertrouwensband met de politie opgebouwd. Door de steeds vriendelijker aanpak van onze beveiligers, heb je ook steeds minder incidenten. Wat je geeft, krijg je terug. Daarvan zijn wij overtuigd.”

Foto: Pim Geerts

Recente Berichten

Nieuws (successen!) van onze VVNL-leden

XXL Safety

BO beveiligings- en adviesbureau

Vol vermogen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief