Waar gaat dit nu weer over?, zul je waarschijnlijk denken. Over passen of Pasen? Nou duidelijk toch: over de paashaas. Er zijn inmiddels zoveel rondhuppelende en roeptoeterende paashazen dat we niet meer weten bij wie we de eieren moeten zoeken. Eieren die goed van smaak en gevuld zijn, en mooi geverfd. Zoek zoek zoek. Pasen is elk jaar weer een zoekplaatje. Ook in ons veiligheidsdomein.
Passen
We zoeken in het veiligheidsdomein dan wel geen eieren, maar wel wie precies waarvoor verantwoordelijk is. Let goed op, want de verwarring neemt snel toe. Bijvoorbeeld over de groene passen, de beveiligingspas voor leerlingen. We weten allemaal dat de politie deze afgeeft: na screening van de leerling en een aanvraag van het bedrijf waar de leerling stage loopt. De groene pas kent een duur van maximaal 1 jaar. Als leerling draag je vervolgens een zichtbaar stagiaire-vignet. Wie controleert dit? Diezelfde politie. Maar wat controleert de politie dan precies? Uiteraard of de stagiaire een geldige groene pas bij zich heeft. En of de inzet van de stagiaire past bij het veiligheidsplan dat bijvoorbeeld bij een evenement hoort. Maar mag de politie er iets van vinden dat je als leerling zzp’er bent? En dat als er geen vertegenwoordiger van het leerbedrijf is, dat uiteindelijk kan leiden tot het intrekken van de erkenning als leerbedrijf? Ik dacht het toch van niet. Dat is aan de belastingdienst. Of aan het SBB, die bewaken de erkenning en kwaliteit van een leerbedrijf. En zover bekend geldt er ook geen restrictie op zelfstandig ondernemerschap. Daarnaast kennen we nog het arbeidsrecht en de arbeidsinspectie; het wordt spannend om deze paashazen uit te leggen dat je werkt zonder instructie en aansturing als leerling. Even voor de duidelijkheid; een groene pas als zzp’er, dat gaat niet samen vind ik. maar dan is er nog een paashaas: die van de cao. Ja, daar gaan we weer. We hebben niet 1 maar 3 van dit soort hazen rondlopen en die vinden ook allemaal iets. Kortom, een voorbeeldje zoek de beste eieren en de hardst roeptoeterende Paashaas. Kijk niet bij de verkeerde, want dan tref je weinig aan in het gras. De politie gaat immers niet over fiscale zaken of arbeidsrecht. En ook niet over het opleiden van onze professionals.
Speurhonden
Nog een voorbeeld: speurhonden. U weet wel, die vriendelijk ogende dieren die ook graag snuffelen in het gras. Ze zoeken geen eieren, maar verboden of explosieve middelen. De paashazen hier zijn het grasveld inmiddels zoek. Wel/geen vergunning noodzakelijk. Wel/geen certificatie en wel/geen controle van de politie(haas), de marechaussee(haas) of de NCTV(-haas). Verschillende brieven circuleren inmiddels, de certificering van honden is opgeschort en de vergunning voor een beveiligingsbedrijf is niet meer nodig volgens de NCTV. De gevolgen zijn groot – de eieren zoek – om nog maar te zwijgen over de hondengeleiders, de beveiligers. Of zijn het nu geen beveiligers meer? Hun uniformen zijn immers niet meer nodig en de mooie grijze V-speld mag voortaan pronken in de prijzenkast met gevonden paaseieren.
Cao-dispensatie
Ik heb nog één voorbeeld (en dan gaan jullie zelf maar eieren zoeken): de cao- dispensatie? Nee, die pak ik even toch maar niet. Inmiddels is wel duidelijk dat ons hoogste rechtscollege, de Raad van State, zich hierin gaat uitspreken in de bodemprocedure. Een zeer complexe zaak met vele manden vol eieren. De Raad van State mag zich hierover uitspreken. En heeft dit op voorhand al gedaan over de voortduring van de huidige dispensatie. Alle bedrijven die nu gedispenseerd zijn, blijven dit minstens tot aan de uitspraak die zal volgen na 6 juni. Overigens ook hier huppelt nog een verdwaalde paashaas door het veld: de procedure gaat over de dispensaties uit 2019 en 2021. Over 2023 is de procedure juist gestart.
Het is druk dit Paasweekeinde met eieren zoeken. Zeker nu onze minister van Justitie en Veiligheid ook nog rondhuppelt. Is ze nog minister na Pasen of huppelt ze zo door naar een vrijgekomen stoel in het torentje? Het zou helemaal een 1 april grap zijn als er een formatie-akkoord ligt na het weekend. Dan kunnen we met recht roepen: wil de echte paashaas ons vertellen waar we de eieren moeten zoeken?
En voordat ik het vergeet: in het gras ligt ook nog ergens onze afspraak met de politie en het ministerie verstopt. Om de grote verwarring over alle beveiligingspassen (oranje – blauw – grijs – geel – groen) op te rapen en op te lossen. Zodat we iedereen in het veiligheidsdomein helder kunnen melden hoe we de komende maanden zo efficiënt mogelijk onze inzet voor een veilig Nederland kunnen blijven garanderen. Want zoals het nu moet, gaat het niet goed.
Veilig Pasen.
Leon Vincken